25 tasa-arvo- ja ihmisoikeusjärjestöä vaatii: lähisuhdeväkivallan sovittelusta luopuminen tulee kirjata hallitusohjelmaan

Järjestöjen vetoomus luovutetaan hallitusneuvottelijoille tänään tiistaina Säätytalolla.
 
25 suomalaista tasa-arvo-, yhdenvertaisuus- ja ihmisoikeusjärjestöä vetoavat hallitusohjelmaneuvottelijoihin lähisuhdeväkivallan sovittelusta luopumiseksi. Järjestöt vaativat luopumisen kirjaamista tulevaan hallitusohjelmaan.
 
Vetoomus luovutetaan hallitusneuvottelijoille tänään tiistaina Säätytalolla. Järjestöt toivovat, että vetoomuksen elintärkeät terveiset kantavat aina hallitusohjelmaan saakka.
 
“Naisiin kohdistuva väkivalta on valtava ongelma Suomessa. Lähisuhdeväkivallan sovittelu tarkoittaa, että vakavastakin väkivallanteosta saattaa Suomessa selvitä anteeksipyynnöllä, kun uhri on tekijälle läheinen nainen”, vetoomusta koordinoivan Naisjärjestöt Yhteistyössä NYTKIS ry:n pääsihteeri Silla Kakkola toteaa.
 
Väkivalta lähisuhteessa on vakava rikos. Lähisuhdeväkivaltatapauksissa väkivalta on usein jatkunut jo pitkään. Toistuva väkivalta luo akuutin uhan naisen hengelle ja terveydelle. Suomessa ohjataan sovitteluun myös toistuvaa väkivaltaa vastoin poliisin ohjeistusta.
 
Suomi on saanut moitteita asiasta myös kansainvälisesti. GREVIO eli Istanbulin sopimuksen toimeenpanoa valvova ryhmä on esittänyt vaatimuksen, että poliisia on ohjeistettava siten, ettei sovitteluprosessiin ohjata tapauksia, joissa väkivalta on toistuvaa. Lokakuussa 2022 Suomi sai YK:n kaikkinaisen naisten syrjinnän poistamista koskevaa yleissopimusta valvovalta CEDAW-komitealta suosituksia sopimuksen täytäntöönpanoon liittyen, ja yksi suosituksista koski nimenomaan sovittelua lähisuhdeväkivaltatapauksissa, josta Suomen on raportoitava kahden vuoden sisällä suosituksen saamisesta.
 
“On aika muuttaa tämä rakenteellinen epäkohta järjestelmässämme ja luoda yhteiskuntaa, jossa väkivaltaa lähisuhteessa kohtaava nainen voi luottaa siihen, että rikos tuodaan oikeuden eteen ja käsitellään asianmukaisesti”, Kakkola toteaa.
 
Vetoomuksen allekirjoittaneet järjestöt:
 
Demarinaiset ry
 
Kokoomuksen Naisten Liitto ry
 
Liikkeen Naiset ry
 
Suomen Keskustanaiset ry
 
Svenska Kvinnoförbundet rf
 
Vasemmistonaiset
 
Vihreät Naiset ry
 
Amnesty International Suomen osasto
 
Barnavårdsföreningen
 
Ihmisoikeusliitto
 
Loisto setlementti ry
 
Monimuotoiset perheet -verkosto
 
Oikeuspoliittinen yhdistys – Rättspolitiska föreningen Demla ry
 
Exit ry
 
Lyömätön Linja Espoossa ry
 
Monika-Naiset liitto ry
 
Naisasialiitto Unioni ry
 
Naistenkartano ry
 
Naisten Linja
 
Naisjärjestöjen Keskusliitto
 
Naisjärjestöt yhteistyössä NYTKIS ry
 
Nicehearts ry
 
Suomen Akateemisten Naisten Liitto
 
Tukinainen ry, Raiskauskriisikeskus Tukinainen
 
Zonta International Piiri 20