Äänestä Vuoden Lyytiä 2023!

Kuka mielestäsi ansaitsisi erityisen tunnustuksen tasa-arvon puolustamisesta? Kenen feministiseen selkärankaan voi luottaa säällä kuin säällä? Naisasialiitto Unioni myöntää Lyyti-arvonimen vuosittain tunnustukseksi ansiokkaasta tasa-arvotyöstä.
Voit nyt äänestä Vuoden Lyyti -palkinnon voittajaa vuodelle 2023! Äänestää voi tällä lomakkeella aina 24.5. asti.
Ehdolla vuoden Lyyti -palkinnon 2023 saajiksi ovat:
Ihmisoikeusaktivisti Ujuni Ahmed
Ujuni Ahmed on yhteiskunnallinen vaikuttaja ja ihmisoikeusaktivisti, joka puolustaa erityisesti naisten ja tyttöjen oikeuksia. Hän toimii myös Kriisivalmiusjärjestön puheenjohtajana. Hän on puhunut erityisesti naisten sukuelinten silpomista sekä kunniaan liittyvää rajoittamista ja väkivaltaa vastaan. Hän on saanut Suomen PEN:in sananvapauspalkinnon vuonna 2020, ja on Kansallisteatterin kotikirjailija.
Kuva: Kriisivalmiusjärjestön kotisivut
Transoikeuksien puolustaja Tanja von Knorring
Tanja Von Knorring on ihmisoikeusaktivisti ja järjestöjohtaja. Hän on pitkän linjan transoikeuksien puolustaja niin Suomessa kuin kansainvälisesti, ja on vaikuttanut mm. TGEU:n eli Euroopan transjärjestöjen keskusjärjestön toisena puheenjohtajana. Tällä hetkellä hän on Transfeminiinit ry:n johtohahmoja. Viime hallituskaudella Von Knorring toimi mm. sosiaali- ja terveysministeriön uutta translakia valmistelevan seurantatyöryhmän jäsenenä, ja kommentoi transoikeuksien tilaa mediassa säännöllisesti.
Kuva: Von Knorringin Facebook-sivu
Saamelaisaktivisti Petra Laiti
Petra Laiti (Mihku Ilmára Mika Petra) on saamelaisten oikeuksien puolustaja, aktivisti ja muusikko. Hän on taistellut näkyvästi saamelaisten oikeuksien puolesta vuosia ja toimii mm. Suomen saamelaisnuoret ry:n puheenjohtajana. Laiti on vahva vaikuttaja sosiaalisessa mediassa, ja työskentelee tällä hetkellä Pohjoismaisen kulttuuripisteen erityisasiantuntijana.
Kuva: Laitin Twitter-tili
Kirjailija Raisa Omaheimo
Raisa Omaheimo on kirjailija, kolumnisti ja taiteilija, joka tunnetaan taiteellisen työn rinnalla läskiaktivismistaan. Omaheimolle on myönnetty vuonna 2016 Pro Feminismi -palkinto näytelmästään Läski, ja vuonna 2020 Mieletön teko -palkinto mielenterveysongelmien esille nostamisesta kolumneissaan ja teoksissaan. Omaheimo on kirjoittanut vuonna 2022 julkaistun, huippusuositun kirjan Ratkaisuja läskeille (S&S) ja hän murtaa työllään kehonormeja, niiden myyttejä ja laihdutuskulttuuria.
Kuva: Omaheimon Facebook-sivu, kuvaaja Sonja Siikanen
Vammaisten naisten oikeuksien puolustaja Marja Pihnala
Marja Pihnala on vammaisten naisten oikeuksien vakaa äänitorvi Suomessa. Vammaisten naisten valtakunnallinen yhdistys-Rusetti ry:n puheenjohtajana ja kantavana voimana toimiva Pihnala on ehtinyt vaikuttaa mm. Naisjärjestöjen keskusliiton hallituksessa ja presidentti Tarja Halosen Tasa-arvolla vaikuttavuutta -foorumissa. Hän on mm. aloittanut Invalidiliiton naistoiminnan. Pihala on rikkonut lasikattoja olemalla ensimmäinen nainen mm. Invalidiliiton toiminnanjohtajana.
Kuva: Rusetti ry:n kotisivut
Kirjailija Märta Tikkanen
Märta Tikkanen on suomenruotsalainen kirjailija, toimittaja ja opettaja. Rohkean feministisiä teoksia kirjoittanut Tikkanen on aina ollut ajan hermolla tai sen edellä, mm. 1970-luvulla julkaistessaan kohahduttaneen klassikon Miestä ei voi raiskata. Tikkanen on yhteiskunnallinen ajattelija ja kiistatta yksi modernin kirjallisuuden järkäleistä. Lukuisia kertoja palkittu taiteilija käsittelee teoksissaan usein naisten asemaa perheessä ja yhteiskunnassa.
Kuva: Wikipedia
Taideyhteisö UrbanApa
Taideyhteisö UrbanApa on vuonna 2009 toimintansa aloittanut antirasistinen ja feministinen taideyhteisö, joka toimii alustana uusille tekemisen tavoille, taidediskursseille ja -tapahtumille. UrbanApa tuottaa esimerkiksi tapahtumia, näyttämötaidetta, klubeja ja musiikkifestivaaleja. Intersektionaaliselle feminismille perustuva yhteisö tuo suomalaiselle taidekentälle poikkeuksellisella taidolla täältä puuttuvaa dekoloniaalisuutta, inklusiivisuutta, leikkiä ja iloa. UrbanApan taiteellisena johtajana ja toiminnanjohtajana toimii Sonya Lindfors.
Kuva: UrbanApan kotisivut
Arvonimen saaja palkitaan Naisasialiitto Unionin perinteisessä kesäjuhlassa Villa Salinissa Helsingin Lauttasaaressa keskiviikkona 14.6.2023.
Lyyti nimetään nyt 25. kerran. Palkinnon ovat aikaisemmin saaneet mm. Tehy ry:n puheenjohtaja Millariikka Rytkönen (2022), romaninaisten oikeuksien puolustaja Tuula Blomerus (2021), Suomen Kätilöliiton puheenjohtaja Katriina Bildjuschkin (2020) ja kulttuurimedia Ruskeat tytöt (2019).
Naisasialiitto Unioni nimittää Vuoden Lyytin Unionin edesmenneen aktiivin ja Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan pitkäaikaisen pääsihteerin Eeva-Liisa Tuomisen eli Lyytin muistoksi.