Äänestä Vuoden Lyytiä 2024!

Kenelle kuuluisi julkinen kiitos tasa-arvon puolustamisesta? Kenen feministiseen selkärankaan voi luottaa säällä kuin säällä? Naisasialiitto Unioni myöntää Vuoden Lyyti-palkinnon vuosittain tunnustukseksi ansiokkaasta tasa-arvotyöstä.
 
Voit nyt äänestä Vuoden Lyyti -palkinnon voittajaa vuodelle 2024! Äänestää voi tällä lomakkeella aina 9.6. asti.
 
Ehdolla vuoden Lyyti -palkinnon 2024 saajiksi ovat:
 
 

 
Aja Daffeh on malli, opiskelija ja ihmisoikeusaktivisti, joka on kampanjoinut näkyvästi tyttöjen silpomista vastaan. Hän on rohkeasti ja ennakkoluulottomasti tuonut näkyväksi mitä äärimmäinen silpomisen muoto aiheuttaa tytöille ja naisille. Hän on myös kertonut julkisuudessa tarinansa, miten korjausleikkauksen avulla voi saada takaisin sen, mitä on väkivaltaisesti menettänyt. Daffeh on rohkea edelläkävijä.
 
 

 
Ida Erämaa on nuori toimittaja, joka on tinkimättömällä työllään nostanut julkiseen keskusteluun vaikeita aiheita äärioikeistosta naisten oikeuksiin ja median sananvapauden kaventumiseen. Erämaa on joutunut myös kohtaamaan poikkeuksellisen paljon henkilöön käyvää sukupuolittunutta vihapuhetta, uhkauksia ja maalittamista. Erämaa on kuitenkin sitkeästi jatkanut kirjoittamista journalistisella vapaudella ja puolustanut tasa-arvoa.
 
 

 
Emmi Nuorgam on kaupunkisaamelainen toimittaja, aktivisti ja mediavaikuttaja, joka on toinen Kerhotalo-podcastin juontajista. Emmi Nuorgam on pitkän linjan feministivaikuttaja, maailman ainoa saamelainen vaikuttavuustuottaja, palkittu vastuullisuusvaikuttaja ja ihmisoikeusaktivisti. Koulutukseltaan Nuorgam on mediatuottaja.
 
 

 
Sumud on intersektionaalinen järjestö, joka toimii palestiinalaisten oikeuksien edistämiseksi ja pyrkii lopettamaan Israelin valtion toteuttaman palestiinalaisten etnisen puhdistuksen, miehityksen, apartheidin ja kansanmurhan. Sumud on ollut korvaamattomassa asemassa Suomessa tukiessaan ja koordinoidessaan Palestiina-aktivismia Israelin Gazassa toteuttaman kansanmurhan aikana. Sumud on feministinen ja inklusiivinen järjestö, jonka periaatteisiin kuuluu kaikkien kolonialismin ja rasismin muotojen, kuten antisemitismin ja islamofobian, vastustaminen. Sumud vastustaa myös seksismiä, trans- ja homofobiaa sekä ableismia.
 
 

 
Saara Särmä on suomalainen politiikan tutkija, yhteiskuntatieteiden tohtori, taiteilija ja feministi, joka osallistuu aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun. Särmän ansiosta Suomessa kiinnitetään enemmän huomiota eri paneelien kokoonpanoihin, sillä hän perusti Congrats, you have an all male panel! -blogin, joka dokumentoi paneeleita ja seminaareja, joissa esiintyy vain miesasiantuntijoita. Saara Särmä on akateeminen sekatyöläinen, yhteiskunnallinen keskustelija, taiteilija sekä Feministisen ajatushautomo Hatun johtaja.
 
 

 
Maiju Talvisto on pitkän linjan tuottaja ja musiikkialan ammattilainen, joka työskentelee artistituotannon ja musiikkialan rakenteiden tasa-arvoistamisen puolesta. Hän on edistänyt päämäärätietoisesti sitä, että tapahtuma-alalla kaikilla on yhdenvertainen ja turvallinen mahdollisuus tehdä töitä ja osallistua niin työntekijänä kuin yleisönä. Talvisto on kirjoittanut ensimmäisen suomenkielisen artistituotantoa käsittelevän teoksen Backstagella – Artistituotannon käsikirja (Reuna, 2022).
 
 

 
Riina Tanskanen on taiteilija, kirjailija ja aktivisti, joka on tullut tutuksi Tympeät tytöt -teoksistaan. Tympeät tytöt käsittelee suorituskeskeisyyttä, kehonkuvaa, ulkonäköpaineita, rasismia, seksismiä, seksuaalisuutta, seksuaalista väkivaltaa ja tyttöenergiaa. Teostensa kautta Tanskanen haluaa näyttää, miten karua ja kaunista tyttöys on. Lisäksi hän kirjoittaa runoja, proosaa ja novelleja. Vuonna 2023 häneltä ilmestyi yhteiskuntakriittinen teos Kapitalismin suuri illuusio yhdessä Samu Kuopan kanssa.