Allekirjoita eurooppalainen kansalaisaloite aborttioikeuden puolesta

Eurooppalainen kansalaisaloite aborttioikeuden puolesta on avattu allekirjoituksille tänään 24.4.

Voit allekirjoittaa aloitteen täällä.

Toteutuakseen aloitteen tulee kerätä miljoona allekirjoitusta vähintään seitsemästä EU-maasta. Suomesta allekirjoituksia pyritään keräämään vähintään 35 000.

Aloitteen taustalla on kansainvälinen My Voice My Choice -kampanja, joka kulkee Suomessa nimellä Ääni aborttioikeudelle. Kampanjan tavoitteena on kerätä allekirjoitukset eurovaaleihin 9.6. mennessä. Suomessa kampanjaa koordinoi Naisasialiitto Unioni.

“Olemme iloisia, että pääsemme vihdoin keräämään allekirjoituksia. Toteutuessaan tämä mekanismi mahdollistaa miljoonille ihmisille EU:ssa turvallisen ja laillisen abortin”, kommentoi Naisasialiitto Unionin pääsihteeri Eekku Aromaa.

“Aborttioikeuden rajoitukset Euroopassa ovat merkittävä terveys- ja ihmisoikeusongelma, joka aiheuttaa vakavia vaaratilanteita naisille ja muille kohdullisille. Joka vuosi raskaana olevia kuolee aivan turhaan näiden rajoitusten takia”, Aromaa jatkaa.

Kunnianhimoinen tavoite: miljoona allekirjoitusta vain 1,5 kuukaudessa. Taustalla laaja koalitio

Tänään avattu aloite tarvitsee onnistuakseen miljoona allekirjoitusta vähintään seitsemästä EU-maasta. Kampanja on asettanut kunnianhimoisen tavoitteen ja pyrkii saamaan tarvittavan kannatuksen taakseen eurovaaleihin mennessä.

Suomessa vaalien äänestyspäivä on 9.6., eli aikaa allekirjoitusten keräämiseen on vain hieman yli kuusi viikkoa.

“Tavoite on hyvin kunnianhimoinen, mutta mahdollinen”, kommentoi Aromaa. “Olemme rakentaneet aloitteen tueksi laajan rintaman kansalaisyhteiskuntaa Suomessa ja Euroopassa”.

Suomen kampanja on saanut tuekseen laajan joukon järjestökentältä ja yksityisiltä ihmisiltä jo ennen aloitteen avaamista. Mukana ovat muun muassa Lääkäriliitto, Kätilöliitto, Väestöliitto, Suomen Seksologiliitto, Lääkärin sosiaalinen vastuu, Plan International Finland, Solidaarisuus, Ihmisoikeusliitto, useiden puolueiden nais- ja nuorisojärjestöt ja monta muuta organisaatiota, esimerkiksi naisten Huono äiti -verkkoyhteisö.

Euroopan laajuisesti mukana on järjestöjä ja koalitioita, jotka ovat saaneet aiemmin mm. muutettua Irlannin aborttilainsäädännön ja ajettua aborttioikeuden Ranskan perustuslakiin.

Puolan naisliikkeen johtaja vierailee Suomessa kampanjan avajaisissa

Yksi Euroopan tiukimmista aborttilainsäädännöistä on Puolassa, jossa lakia on tiukennettu vaiheittain vuosien ajan. Tällä hetkellä abortit on käytännössä kielletty, vaikka raskaus vaarantaisi raskaana olevan hengen.

“Nykyinen aborttikielto maksaa Puolassa joka vuosi ihmishenkiä. Puolan parlamentti äänesti aborttioikeuteen liittyvästä lakipaketista aiemmin huhtikuussa, mutta on hyvin mahdollista, että lakia ei uudisteta vieläkään poliitikkojen lupauksista huolimatta”, kertoo Aromaa.

“Aloitteemme antaa toivoa Puolan tilanteeseen: jos kansalliset mekanismit eivät toimi, eurooppalainen solidaarisuus on heidän tukenaan”.

Naisasialiitto Unioni on kutsunut kampanjan avajaisiin Helsinkiin Polish Women’s Strike -liikkeen johtajan Marta Lempartin.

Lempart on taustaltaan juristi ja on kotimaassaan ja kansainvälisesti hyvin tunnettu aktivisti. Lempart on kampanjoinut vuosia kotimaansa konservatiivisia poliitikkoja vastaan, puolustaen aborttioikeuden lisäksi mm. seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia.

 

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:  

Eekku Aromaa
Pääsihteeri
Naisasialiitto Unioni
eekku.aromaa@naisunioni.fi
040 773 9632

Kampanjan suomalaiset verkkosivut
Kampanjan kansainväliset verkkosivut 
 

Ääni aborttioikeudelle -kampanjan after work -tilaisuus

Tule tapaamaan Marta Lempartia ja Unionilaisia sekä nostamaan malja kampanjallemme!

AIKA: to 25.4. klo 18
PAIKKA: Botta, Tina-klubi, Museokatu 10
VAPAA PÄÄSY!
Juomat ovat omakustanteisia.

Ilmoittaudu mukaan täällä.

Ääni aborttioikeudelle -kampanjan kumppanit:

African Care
Demarinaiset
Fem-R
Huono Äiti -yhteisö
Ihmisoikeusliitto
Keskustanaiset
Kokoomusnaiset
Kokoomusopiskelijat
Kurdistan Diaspora Naisten Liitto
Kätilöliitto
Liikkeen naiset
Loisto setlementti
Lääkäriliitto
Lääkärin sosiaalinen vastuu
Miehet Ry
Mielenterveyspooli
Monika-naiset
Naisjuristit
Naisten Linja
Naisjärjestöjen keskusliitto
Nicehearts
Naisjärjestöt yhteistyössä – Nytkis Ry
Plan International Suomi
Rusetti ry
Seta
Solidaarisuus
Suomen akateemisten naisten liitto
Suomen seksologiliitto
Svenska Kvinnoförbundet
Svensk Ungdom
Suomen Ylioppilaskuntien Liitto
Transfeminiinit
Trasek
Vapaaehtoisesti Lapsettomat Ry
Vasemmistonaiset
Vasemmistonuoret
Vihreät naiset
Vihreät nuoret
Väestöliitto