Elisabeth Rehnistä vuoden 2015 Lyyti

Naisasialiitto Unioni on nimittänyt vuoden 2015 Lyytiksi ministeri Elisabeth Rehnin. Lyyti-arvonimi myönnetään vuosittain tunnustukseksi ansiokkaasta tasa-arvotyöstä.

Elisabeth Rehn on pitkän linjan poliitikko, joka on poliittisen uransa jälkeen toiminut ihmisoikeustyössä useissa kansainvälisissä tehtävissä. Poliitikkona Rehn oli lasikattojen murtaja. Hänet valittiin vuonna kesäkuussa 1990 puolustusministeriksi ensimmäisenä naisena maailmassa. Esko Ahon hallituksessa 1991-1995 hän hoiti puolustusministerin salkun lisäksi tasa-arvoasioista vastaavan ministerin tehtäviä. Presidentinvaaleissa 1994 hän pääsi toiselle kierrokselle ensimmäisenä naisena Suomen historiassa.

Ihmisoikeustyössään Rehn on taistellut erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien naisten ja tyttöjen puolesta. Vuosina 1995-1998 Rehn toimi YK:n erityisraportoijana entisen Jugoslavian alueella. Srebrenican kansanmurhasta alkanutta pestiään Rehn kuvailee ”elämän muuttaneeksi kokemukseksi”. 1990-luvun lopulla hän toimi YK:n erityisedustajana ja alipääsihteerinä Bosnia ja Hertsegovinassa. Tällä hetkellä Rehn toimii kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n uhrirahaston hallituksen jäsenenä sekä UN Womenin asettaman YK:n 1325 -päätöslauselmaa käsittelevän korkean tason neuvoa-antavan ryhmän jäsenenä. Asiantuntijaroolissaan hän on korostanut kuuntelemisen merkitystä seksuaalisen väkivallan uhrien voimaannuttamisessa ja selviytyjien kokemusten huomioimista oikeudenkäynneissä. Rehn on vaatinut naisia täysivaltaisiksi osallisiksi rauhanneuvotteluihin sekä yhteiskunnan jälleenrakentamiseen.

Rehnin tekemä uraauurtava työ on ajankohtaisempaa kuin koskaan. Maailmassa on tällä hetkellä käynnissä ennätysmäärä konflikteja, pakolaisia on yli 51 miljoonaa ja raiskausten käyttäminen sota-aseena yleistä. Elisabeth Rehn on globaalin vastuun kantaja, jonka työssä korostuu yhteinen vastuu maailman ihmisten hyvinvoinnista. Tämä on erityisen merkityksellistä aikana, jossa äänenpainot kansainvälistä solidaarisuutta vastaan ovat voimistuneet ja tasa-arvo ja ihmisoikeudet ovat uhattuina.

Naisasialiitto Unioni nimittää Vuoden Lyytin Unionin edesmenneen aktiivin ja Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan pitkäaikaisen pääsihteerin Eeva-Liisa Tuomisen eli Lyytin muistoksi. Arvonimen saaja palkitaan Naisasialiitto Unionin perinteisessä Hattujuhlassa Villa Salinissa Helsingin Lauttasaaressa 4.6.2015.

Lyyti nimettiin nyt 17. kerran. Palkinnon ovat aikaisemmin saaneet mm. sairaanhoitaja, tutkija Fadumo Dayib, Kynnys ry:n puheenjohtaja Amu Urhonen, stand up -koomikko Heli Sutela, muusikko Paula Vesala, kirkkoherra Marja-Sisko Aalto, kirjailija Anja Snellman, vankilanjohtaja Kaisa Tammi-Moilanen ja Helsingin yliopiston Kristiina-Instituutti.