Fatim Diarra: Goodbye Global Gag Rule!

Naisten ja tyttöjen oikeudet ottivat harppauksen eteenpäin, kun presidentti Joe Bidenin hallinto kumosi eilen Mexico City policyn (MCP) eli global gag rulen, edeltäjänsä Donald Trumpin asettaman määräyksen, joka katkaisi rahoituksen abortteja tekeville tai aborttineuvontaa antaville kansainvälisille järjestöille. Ilouutinen tuli vain päivä sen jälkeen, kun Puolan perustuslakituomioistuimen lokakuussa tekemä linjaus astui voimaan ja teki aborteista Puolassa lähes mahdottomia.

Miksi MCP:n kumoaminen on tärkeää:

1. Jokainen republikaanihallinto vuodesta 1984 alkaen on säätänyt voimaan ns. Mexico City policyn. MCP estää Yhdysvaltojen liittovaltion rahoituksen antamisen ulkomaisille kansalaisjärjestöille, jotka käyttävät rahoitusta aborttien tekemiseen tai aborttineuvontaan, tai advokoivat jonkin maan aborttilakien liberalisaation tai muuttamisen puolesta.

Linjausta on perusteltu sillä, että näin estetään Yhdysvaltojen rahoituksen valuminen aborttien tukemiseen ulkomailla. Todellisuudessa Yhdysvaltojen rahaa ei kuitenkaan ole käytetty aborttien rahoittamiseen tai tukemiseen perhesuunnittelun keinona vuonna 1973 säädetyn Helms Amendmentin jälkeen.

2. Presidentti Donald Trumpin hallinto laajensi tätä seksuaali- ja lisääntymisterveydelle ja -oikeuksille haitallista linjausta entisestään. Trumpin kaudella linjaus vaikutti kaikkeen Yhdysvaltojen State Departmentin, USAIDin ja Department of Defensen antamaan terveysrahoitukseen, joka vuonna 2017 oli noin kahdeksan miljardia dollaria.

3. Mexico City Policyn laajennus on johtanut häiriöihin integroidun terveydenhuollon tarjonnassa. Toimijat, jotka ovat tarjonneet kokonaispalvelua, ovat joko joutuneet irrottamaan abortteihin liittyvän, muiden rahoittaman neuvonnan muista palveluistaan, jotteivät menettäisi merkittävää Yhdysvaltojen rahoitusta, jota he tarvitsevat toimintansa ylläpitämiseksi.

4. MCP on rajoittanut seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyvien palvelujen tarjontaa niissäkin maissa, jotka ovat kansan tahdon mukaisesti vapauttaneet aborttilainsäädäntöään tai joissa abortti on laillinen.

5. MCP on yhdysvaltalaisten abortin vastustajien keino tehdä muiden valtioiden kehitysyhteistyö tyhjäksi, ts. estää rahoituksen käyttö tarkoitukseen, johon näiden maiden veronmaksajat ovat halunneet rahat käytettävän. Kuulinko jonkun sanovan sanan kulttuuri-imperialismi? 

6. MCP on tutkitusti johtanut henkiä pelastavien terveyspalveluiden tarjonnan häiriöihin, äitiys- ja lapsikuolleisuuden sekä vaarallisten aborttien määrän kasvuun jo ennen kuin Trumpin hallinto laajensi sen koskemaan kaikkea Yhdysvaltojen terveysrahoitusta – aiemmin MCP koski vain perhesuunnitteluun käytettävää rahoitusta. Vaarallinen ideologinen piittaamattomuus faktoista on jälleen neljässä vuodessa aiheuttanut vahinkoa, jonka korjaamiseen menee kauan.

Suomen kehityspolitiikan painopisteenä on naisten ja tyttöjen aseman ja oikeuksien vahvistaminen, erityisesti seksuaali- ja lisääntymisterveys ja -oikeudet. Meidän on varmistettava, että tämä pysyy Suomen kehityspolitiikan keskiössä varsinkin nyt, kun koronan aiheuttama globaali kriisi on vaikuttanut tyttöihin ja naisiin erityisen kovasti. UN Women ja Unicef ovat raportoineet hälyttävistä askeleista taaksepäin. Työ naisten ja tyttöjen oikeuksien eteen on nyt tärkeämpää kuin koskaan. 

Tämä on hyvä hetki maailman tytöille ja naisille, tästä on hyvä jatkaa!

Fatim Diarra
Puheenjohtaja
Naisasialiitto Unioni