Fatim Diarra: Hoitajien lakko ja korvia huumaava hiljaisuus

Suomen vanhimpana feministijärjestönä me sanomme sen ääneen: ”nyt ei ole hyvä aika nostaa hoitajien palkkoja” on epärehellinen ja kulunut argumentti. 

Koskaan ei ole ollut hyvä aika nostaa naisvaltaisen alan palkkoja, koskaan ei myöskään tule parempaa hetkeä.

Kun naisjärjestöiltä ja naispolitikoilta kysytään Suomen suuria tasa-arvo ongelmia, nostetaan nopeasti esille naisvaltaisten alojen palkkaus. Suomessa on kuitenkin perinne, että poliitikkojen ei tulisi sekaantua palkkaneuvotteluihin, mutta tämä perinne ei ole täysin puhdas. Palkkaneuvotteluihin on otettu kantaa aiemmikin. Kyllä hoitajista on kivaa puhua silloin kun tiedämme, että heille ei tarvitse kuitenkaan maksaa enempää palkkaa, koska naiset ovat lopulta niin kilttejä, että eivät mene lakkoon tosissaan.

On myös päivitelty sitä, miten potilaiden nyt käy kun hoitajat ovat lakossa. Kukaan ei halua, että potilaiden turvallisuus vaarantuu. Ei tietenkään, tästä ei ole kyse vaan siitä, että elleivät hoitajat jo vihdoin saa lupausta siitä, että heidän työstään maksetaan asiallinen korvaus, on meidän terveydenhuoltojärjestelmämme kokonaisuudessaan pulassa. Meillä on jo nyt hoitajapula. Mikäli nyt hoitajille osoitetaan, että nytkään ei ole ”oikea aika” maksaa ammattilaisille asiallista palkkaa vaativasta työstä, hoitajapula vain kasvaa. Se jos mikä vaarantaa potilaiden turvallisuuden. 

Mikäli viesti on nyt, että me emme aio maksaa teille enempää palkkaa, niin millä ihmeellä alalle saadaan lisää työntekijöitä eläköityvien tilalle? Asiaa ei auta, jos taas kerran todetaan, että palkkaa te ette ansaitse, mutta juhlapuheita kyllä.

Kun koronapandemia alkoi, me suomalaiset taputimme ikkunoista hoitohenkilökunnalle ja kutsuimme heitä sankareiksi. Valtio teki videoita, joissa rohkeat hoitajat suojavaatteisiin pukeutuneina pelastivat henkiä. Me taputimme, hymyilimme ja olimme kiitollisia. 

Nyt kaksi vuotta myöhemmin kun hoitajat ovat venyneet ja venyneet, kun olemme kuulleet siitä, miten työolot ovat muuttuneet yhä raskaammiksi ja raskaammiksi, hoitajat vaativat, että työn vaativuuden tulisi näkyä myös palkassa.

Arvostus ei maksa vuokraa, juhlapuheella ei makseta lasten harrastuksia ja kauniilla sanoilla ei eläkekertymä kasva.

Jos kutsut itseäsi feministiksi ja jos olet puhunut naisvaltaisten alojen palkkauksen ongelmista, nyt ei ole aika olla hiljaa. Vain aktiivinen toiminta on hyväksyttävää. Koskaan ei ole hyvä hetki nostaa naisvaltaisten alojen palkkoja, mutta mikäli me oikeasti arvostamme hoivatyön ammattilaisia, niin sen on näyttävä tilipussissa ja työoloissa. Muu on poseeraamista.

Fatim Diarra
Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja ja sairaanhoitajan tytär