Fatim Diarra: Olemme taas valtiona epäonnistuneet suojelemaan naisen oikeutta elämään

Tänään saimme lukea Hesarista jutun siitä, kuinka olemme taas valtiona epäonnistuneet suojaamaan naisen oikeutta elämään. Hesari kertoo 16-vuotiaan tytön raiskauksesta tuomittu mies, joka odotti tuomion täytöntöönpanoa murhasi 30-vuotiaan naisen, jolla oli häneen lähestymiskielto.

”Nainen oli oikeudessa kertonut, että mies oli vainonnut häntä pidemmän aikaa. Mies oli lähettänyt hänelle useita uhkaavia viestejä sekä tullut hänen asunnolleen hakkaamaan ovea ja ikkunoita. Mies oli myös pahoinpidellyt naista ja uhannut tappamisella.”

Tämä kamala rikos kertoo siitä surkeasta tilasta, jossa naisten suojelu on. Moni suomalainen joutuu elämään jatkuvassa pelossa. Lähisuhde ja perheväkivallan tunnistaminen on meillä yhä tänään riittämättömällä tasolla ja koskettaa aivan liian monen elämää. Liian moni joutuu elämään pelossa.

Mitä pitää siis tehdä?
– Poliisin on annettava lähestymiskiellon pyytäjälle turvalaite, jotta hätäkeskukseen saa välittömästi suoran yhteyden.
– Lähestymiskiellon rikkomiseen on suhtauduttava lainsäädännössä tiukemmin ja poliisin on otettava lähestymiskiellon rikkoja haltuun.
– Mikäli lähestymiskieltoa rikotaan on voitava ottaa käyttöön pantavalvonta, tai muu tekninen valvonta.
– Helpotetaan lähestymiskiellon saamista.

Naistenpäivä on ensi viikolla ja silloin pidetään puheita, joissa naisen arvoa korostetaan. Hyvä niin, mutta minä haluan nähdä toimenpiteitä, joilla varmistetaan, että nainen saa olla, elää ja kulkea rauhassa. Tämä ei yksinkertaisesti riitä.

Tämä ei yksinkertaisesti riitä!

Fatim Diarra
Puheenjohtaja
Naisasialiitto Unioni

Kuva: Sapfograf