Fatim Diarra: Turvallinen abortti on ihmisoikeuskysymys

Tänään on kansainvälinen turvallisen abortin päivä. Valitettavasti aihe on vuonna 2021 kivuliaan ajankohtainen. Konservatiiviset naisten ihmisoikeuksia tuhoavat voimat ovat vahvistuneet ja meidän sukupolvemme joutuu taistelemaan uudestaan ne ihmisoikeustaistelut, jotka äitimme ja isoäitimme ovat jo kertaalleen käyneet. Tästä esimerkkejä ovat muun muassa Puola ja Texas, jotka ovat käytännössä kieltäneet oikeuden aborttiin hyvin harvoja poikkeustapauksia lukuunottamatta.

Kun naisilta ja muita raskaana olevilta viedään oikeus turvalliseen raskaudenkeskeytykseen, ei se lopeta abortteja. Se vie abortit maan alle ja luo bisneksen vaarallisille laittomille raskaudenkeskeytyksille. Oikeus turvalliseen ammattilaisen suorittamaan aborttiin on myös tulokysymys. Varakkaat naiset voivat usein matkustaa sellaiseen maahan tai sellaiselle alueelle, jossa on mahdollista saada turvallinen abortti. Pienituloiset ja köyhät naiset eivät yleensä näin voi tehdä.

Kun olin työmatkalla Irlannissa, paikallisen opiskelijajärjestön toimijat kertoivat siitä, miten he salakuljettavat jälkiehkäisypillereitä kampuksille Englannista. Salakuljetuksen tarkoituksena oli, että opiskelijat voivat tarvittaessa keskeyttää raskauden turvallisesti. Irlannissa nuorille ei anneta seksuaalivalistusta tai sitä on niukasti, koska sen pelätään kannustavan seksiin. Tietämättömyyden vuoksi vahinkoraskauksia tulee.

Meillä on esimerkkejä siitä mihin aborttikielto voi vastenmielisimmillään johtaa. Irlannin aborttikielto on johtanut myös kammottaviin tapauksiin. Yksi hirvittävimmistä on Guardianin vuonna 2014 raportoima nuoren maahanmuuttajan tarina. Raskaana ollut nainen kahlittiin sairaalasänkyyn, koska pelättiin, että hän pakenee Englantiin hankkimaan abortin. Nainen sidottiin sänkyyn ja odotettiin kunnes sikiö oli tarpeeksi vanha, jotta lapsi selviäisi kohdun ulkopuolella. Sen jälkeen hänelle tehtiin keisarinleikkaus vastoin hänen tahtoaan.

Toisella kerralla toisessa EU-maassa matkaseuralaiseni sai keskenmenon. Sairaalassa ei suostuttu suorittamaan kaavintaa, vaikka sydänääniä ei enää kuulunut. Siellä todettiin, että pitää odottaa seitsemän vuorokautta ilman sikiön sydänääniä – jos vaikka Jeesus palauttaisi sikiöön elämän. Olisimme saaneet kyllä nunnia rukoilemaan tämän sikiön puolesta. Me emme jääneet odottamaan ihmettä, vaan palasimme Suomeen, jossa terveydenhuoltojärjestelmä tunnistaa murheellisetkin tosiasiat.

Suomen aborttilaki on yli 50 vuotta vanha. OmaTahto2020-kampanjaa vetävä Naisasialiitto Unioni tekee määrätietoista työtä sen eteen, että Suomen laki raskauden keskeyttämisestä päivitetään nykyaikaiseksi ja raskaana olevan itsemääräämisoikeutta kunnioittavaksi. 

Kun tavoitteena on estää ei-toivotut raskaudet, on meillä olemassa myös toimivia ihmisoikeuksia kunnioittavia keinoja. Niissä kunnissa, joissa on otettu käyttöön maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille, on vähemmän vahinkoraskauksia ja tarvetta abortille vähemmän.

Suomen kehityspolitiikan painopisteenä on naisten ja tyttöjen aseman ja oikeuksien vahvistaminen, erityisesti seksuaali- ja lisääntymisterveys ja -oikeudet. Meidän on varmistettava, että tämä pysyy Suomen kehityspolitiikan keskiössä varsinkin nyt, kun koronan aiheuttama globaali kriisi on vaikuttanut tyttöihin ja naisiin erityisen kovasti. UN Women ja Unicef ovat raportoineet hälyttävistä askeleista taaksepäin. Työ naisten ja tyttöjen oikeuksien eteen on nyt tärkeämpää kuin koskaan. 

Naisasialiitto Unioni seisoo tänään naisten oikeuksien puolella – aivan kuten se on seissyt jo 129-vuotta.

Fatim Diarra

Puheenjohtaja

Naisasialiitto Unioni

Kuva: Sapfograf