Feministinen Helmet-lukuhaaste 2022!

Tervetuloa mukaan tutkimusmatkalle feministisen kirjallisuuden pariin! 

1. Kirjassa yhdistetään faktaa ja fiktiota

Minna Rytisalo: Rouva C
Rytisalon kaunokirjallinen teos on fiktiota, mutta se perustuu siihen, mitä Minna Canthin elämän käänteistä tiedetään. Rytisalo on kauniisti täyttänyt aukot ja kertoo meille myös miltä Minna Canthista tuntui esimerkiksi keskeyttää opintonsa Jyväskylän seminaarissa.

2. Kirjassa jää tai lumi on tärkeässä roolissa

Ulla-Lena Lundberg: Jää
Romaanin tarina kertoo nuoren papin perheestä, joka alkaa rakentaa elämäänsä sotien jälkeen pienessä saaristoseurakunnassa.

3. Kirja, jonka tapahtumissa haluaisit olla mukana

Virginia Woolf: Oma huone
Klassikkoessee siitä, mitä naiset tarvitsevat voidakseen kirjoittaa esittelee Woolfin ajattelua parhaimmillaan ja vaikka se kuvailee naisten sorron historiaa, se on olennaisesti tekemässä sitä muutosta, jonka parissa me edelleen työskentelemme ja jonka hedelmistä nautimme saadessamme tehdä työtä, omistaa ja tehdä valintoja.

4. Kirja, jonka tapahtumissa et itse haluaisi olla mukana

Nadia Murad: Viimeinen tyttö
Jesidityttö Nadia Muradin kylään hyökätään ja hän joutuu murheellisten käänteiden kautta seksiorjaksi ISISin taistelijoille ja onnistuu lopulta pakenemaan. Nykyisin Murad toimii ihmisoikeuspuolustajana ja hänen tavoitteenaan on, ettei kukaan tyttö joutuisi enää kokemaan samaa.

5. Kirjassa sairastutaan vakavasti

Sylvia Plath: Lasikellon alla
Sylvia Plathin omaan elämään perustuva fiktiivinen teos, joka kertoo masennuksen ja ihmismielen kytköksistä Esther Greenwoodin silmin.

Minna Canth: Köyhää kansaa
Teos oli Canthin pamfletti, jonka tarkoitus oli vaikuttaa köyhän väestön kurjien olojen parantamiseen. 

6. Kirjan on kirjoittanut sinulle uusi kirjailija

Pauline Harmange: Miksi vihaan miehiä
Virkistävä pieni kirja siitä, miten feministin ei tarvitse aina olla lempeä ja kuinka annos miesvihaa voi auttaa pyristelemään irti sisäistetystä naisvihasta.

7. Kirja kertoo ystävyydestä

Astrid Lindgren: Ronja Ryövärintytär
Rakastettu klassikkotarina ryövärintyttärestä ja ystävyydestä.

8. Kirjassa löydetään jotain kadotettua tai sellaiseksi luultua

A.S. Byatt: Riivaus
Viktoriaanisten runoilijoiden keskinäisen kirjeenvaihdon löytyminen johtaa yhä uusien ja uusien paljastusten sarjaan. Kirjallinen rakkausromaani, jossa liikutaan eri vuosisadoilla. Kirjassa on vahvasti läsnä 80-luvun akateemisen feminismin mielenmaisema.

9. Kirjan päähenkilö kuuluu etniseen vähemmistöön

Bernadine Evaristo: Tyttö, nainen, toinen
Jokaisen feministin must read. Romaanissa kerrotaan kahdentoista afrikkalaistaustaisen päähenkilön kamppailusta oman identiteettinsä kanssa Britanniassa. Kirjassa pohditaan ruskeutta, naiseutta, rasismia ja seksuaalisuutta sekä keskitytään kuulemaan toiseutettujen ääntä.

10. Kirjan nimi on mielestäsi tylsä

Sally Salminen: Katrina
1936 kirjoitettu romaani on aikansa mestariteos, jossa Salminen kertoo Katrinan, Ahvenanmaalle suurten lupauksien ja rakkauden perässä muuttavan nuoren naisen kasvutarinan.

11. Kirjassa tapahtumia ei kerrota aikajärjestyksessä

Torrey Peters: Detransition, baby
Petersin kirjassa sukupuoli, ihmissuhteet ja äitiys ovat keskiössä, kun detransitioituneen Amesin kumppani tulee raskaaksi ja Ames ottaa yhteyttää äitiydestä haaveilevaan exäänsä Reeseen. Kirjassa kuvataan kiinnostavalla tavalla sitä, miten perheet muodostuvat ja miten cis- ja transtaustaisuus ja luokka siihen vaikuttavat.

12. Runokirja, joka on julkaistu viiden viime vuoden aikana

Milka Luhtaniemi: Kirnu
Kirnu ammentaa menneen kielestä yhtenäiseen runoelman kaltaisen kokonaisuuteen. 

13. Lasten- tai nuortenkirja, joka on julkaistu 2000-luvulla

Jessica Love: Julius on merenneito
Ihana lastenkirja, jossa haastetaan sukupuolinormeja. Kirja kertoo Juliuksesta, joka uppoutuu merenneitohaaveisiin. Kirjassa on vain vähän tekstiä ja vahva kuvitus kuljettaa tarinaa. 

14. Kirja kertoo historiallisesta tapahtumasta

Alice Zeniter: Unohtamisen taito
Palkittu tarina algerialaisesta perheen kolmesta oman historiansa kanssa tiliä tekevästä sukupolvesta.

15. Kirja käsittelee aihetta, josta haluat tietää lisää

Audre Lorde: Zami: A New Spelling of My Name. A Biomythography
Audre Lorden biomytografia vuodelta 1982 yhdistelee historiaa, biografiaa ja myyttejä. Minua kirjassa kiinnosti Lorden elämänhistoria mustana lesbona, runoilijana ja kirjailijana 1950–80-lukujen Yhdysvalloissa. Feministiset klassikkotekstitkin avautuvat uudella tavalla biomytografian lukemisen jälkeen.   

16. Kirjan luvuilla on nimet

Johanna Venho: Syyskirja
Syyskirja on kunnianosoitus Tove Janssonille ja taitelijaromaani rakastetusta Janssonista. Kirja kuvaa Tove Janssonin viimeistä syksyä saaressa, jossa taiteilija muistelee ja erittelee elämäänsä.

17. Kirja on aiheuttanut julkista keskustelua tai kohua

D.H. Lawrence: Lady Chatterleyn rakastaja
Paitsi yhden moraalikoodiston rikkomista ja sukellus naisen seksuaalisuuteen.

Minna Canth: Työmiehen vaimo
Kirja on saanut jotkut nykylukijansa perustamaan “Vihaamme Ristoa” -kerhon – ja jos et kirjan luettuasi halua siihen liittyä, olemme yllättyneitä. Canthin klassikko naisia sortavaa lainsäädäntöä vastaan.

18. Kirjan on kirjoittanut toimittaja

Johanna Vehkoo: Oikeusjuttu
Tositarina nettitrolleista ja kunnianloukkausoikeudenkäynnistä sekä harvinaisen selväsanaista ja kirkasta analyysiä äärioikeiston toimintatavoista haitan teossa.

19. Kirjassa on vähintään kolme eri kertojaa

Eeva Joenpelto: Vetää kaikista ovista (ja loput Lohja-sarjan kirjat)
Joenpellon neliosainen kirjasarja kuvaa nimetöntä suomalaista kylää heti sisällissodan jälkeisestä ajasta 1930-luvulle saakka. Kirjojen luvuissa tarkastellaan sekä perheiden sisäisiä suhteita että kylässä olevia voimakkaita jakolinjoja. Kirjoissa on runsaasti eri kertojia ja etenkin kirjan naisilla on vahva ääni. Kommunismia, avioeroa ja toisaalta avioliittoon jäämistä, lapsettomuutta ja perheellistymistä kuvataan herkullisesti.

20. Kirjan hahmoilla on yliluonnollisia kykyjä

N.K. Jemisin: The Fifth Season
2010-luvun paras scifi/fantasia-kirjasarja! Kirjat haastavat lukijan, sillä Jemisinin luoman maailmaan sisään pääseminen ei käy helposti. Mutta tarina imee mukaansa nopeasti ja on palkitsevaa, kun fantasiamaailman lainalaisuudet avautuvat lukijalle. Kirjat käsittelevät maailmanloppua ja  hierarkioita.

21. Kirja liittyy lapsuuteesi

L.M. Montgomery: Pieni runotyttö
Tämä kirja liittyy monien lapsuuteen ja jos ei liity, se kannattaa lukea silti. 

22. Kirja sisältää tekstiviestejä, sähköposteja tai some-päivityksiä

Sallamaari Muhonen: Somekohut ja mainekriisit
Unionin entisen puheenjohtajan ja viestinnän ammattilaisen kirjoittama kirja, jossa käytännönläheisesti käydään läpi erilaisia somekohuja ja mainekriisejä ja kuinka niissä kannattaisi toimia.

Ulla-Maija Paavilainen: Rohkeudella Elina Gustafsson
Rohkaiseva kirja oman itsensä löytämisestä, ulkopuolisuuden tunteesta, urheilumaailman vaatimuksista sekä syömishäiriö- ja mielenterveysongelmien luomista raameista ja haasteista.

23. Pieni kirja

Emilia Kukkala: Kaiken jälkeen

Rebecca Solnit: Miehet selittävät minulle asioita
Feministisen nykykirjallisuuden kulmakivi. Ajatuksia herättävä esseekokoelma mansplaining-ilmiöstä ja kaksinaismoralismista. Keskeisimpiä teemoja ovat avioliitto, sukupuolittuneen väkivallan historia ja Virginia Woolf.

24. Kirjan on kirjoittanut Lähi-idästä kotoisin oleva kirjailija

Hassan Blasim: Allah99
Erikoinen aikatasoja ja todellisuuksia sekoittava teos Suomessa arabiaksi kirjoittavalta Hassan Blasimilta. Blasim on Finlandiansa ansainnutkin, elleivät palkinnon säännöt rajaisi ehdokkaita suomeksi ja ruotsiksi kirjoittaviin.

25. Kirjan nimessä on ilmansuunta

Agatha Christie: Idän pikajunan arvoitus
Yksi Agatha Christien klassikoista, jossa seikkailee tunnettu belgialainen yksityisetsivä Hercule Poirot. Poirot selvittää murhaa suljetussa junassa, josta kukaan ei pääse ulos tai sisälle.

26. Kirja liittyy kansalaisaktivismiin

Katri Merikallio: Tarja Halonen – Erään aktivistin tarina
Teos kertoo Tarja Halosen urasta kansalaisaktivismin parissa, tasa-arvon edistämisestä sekä miten Suomea lähdettiin rakentamaan sodan jäljiltä.

27. Kirjaa on suositellut toinen lukuhaasteeseen osallistuva

Koko Hubara: Bechi
Koko Hubaran esikoisromaani käsittelee ulkopuolisuutta, identiteettiä sekä äidin ja tyttären välistä rapistunutta suhdetta. Bechi on graduaan valmisteleva jemeninjuutalaisen perheen tytär, joka kertoo äidilleen Shoshanalle olevansa raskaana. Vuosikymmenten aikana patoutuneet tunteet purkautuvat ja syntyy tunteiden kivinen vuoristorata.

28. Kirjan päähenkilö on alaikäinen 

Rosa Liksom: Väylä
Nuoren tytön kertomus kotikylästä pakenemisesta Ruotsiin Lapin sodan jaloista.

29. Kirjassa kuvataan hyvää ja pahaa

Petina Gappah: Muistojen kirja
Zimbabwelaisen kirjailijan romaani henkilöstä, jolla on albinismi ja joka istuu sellissään odottaen kuolemantuomiota kasvatti-isänsä murhasta. Jännittäviä käänteitä sisältävä tarina laittaa lukijan pohtimaan, voiko omiin muistoihin luottaa.

30. Kirjassa muutetaan uuteen maahan

Akwaeke Emezi: Freshwater
Synkkä ja koskettava kuvaus nigerialaisen Adan elämästä ja mielenterveysongelmista henkimaailman silmin. Ada aiheuttaa perheelleen harmia hänen ailahtelevaisuuden ja tottelemattomuuden takia ja hänessä sanotaan piileksivän pahoja henkiä. Nämä pahat henget ottavat vallan ja ilmenevät Adan monipersoonaisuutena.

31. Kirjassa on jotain sinulle tärkeää

Minja Koskela: Ennen kaikkea feministi

Jani Toivola: Rakkaudesta

Simone de Beauvoir: Toinen sukupuoli
Aikansa kohuteos käsittelee naisen yhteiskunnallista ja uskonnollista roolia, kehoa, fyysistä sekä psyykkistä kehitystä. Yksi feministisen filosofian klassikkoteoksista ja kulmakivistä.

32. Kirjassa rikotaan yhteisön normeja

Tara Westover: Opintiellä

Tuula Karjalainen: Tove Jansson – Tee työtä ja rakasta

33. Kirjan tapahtumat sijoittuvat Afrikkaan

Leïla Slimani: Toisten maa

34. Kirjailijan nimessä on luontosana

Eveliina Talvitie: Kunniaton mutta vapaa
Kuvaus pakolaisuudesta ja kunniaväkivallasta. Tarina kertoo afgaanitaustaisesta Azadehista ja hänen perheestä, jotka pakenevat Iranista Suomeen. Tässä koskettavassa kasvutarinassa käsitellään kunniaväkivaltaa ja kulttuurien yhteentörmäystä.

35. Kirjassa on oikeudenkäynti

Minna Canth: Kauppa-Lopo
Kauppa-Lopo on Minna Canthinkin tuotannossa poikkeuksellinen, naturalistisella tavalla kuvattu naishahmo, joka nuuskaa, haisee ja on ruma ja jollain tapaa – mikä pahinta! – miesmäinen. Hän avulias ja hyväsydäminen, mutta maailma kohtelee häntä jatkuvasti kaltoin.

Harper Lee: Kuin surmaisi satakielen
Klassikko yhteisön rasismista, kasvusta ja oikeudesta valkoisen nuoren tytön näkökulmasta.

36. Kirjassa seurataan usean sukupolven elämää 

Min Jing Lee: Pachinko 
Historiallinen fiktiivinen romaani, jossa seurataan Japaniin muuttaneen korealaisperheen elämää neljän sukupolven ajan.

Laura Malmivaara: Vaiti

37. Kirjan kansi tai nimi saa sinut hyvälle mielelle

Samra Habib: We have always been here. A queer muslim memoir
Pakistanista Kanadaan lapsena muuttanut Habib kertoo muistelmissaan kokemuksistaan, jotka ovat muokanneet hänen identiteettiään queermuslimina. Kirjoittamisen lisäksi Habib valokuvaa. Vuonna 2014 alkaneessa, paljon huomiota saaneessa projektissaan “Just Me and Allah” hän valokuvaa queermuslimeja Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa.

38. Kirjassa toteutetaan unelma tai haave

Sirpa Kähkönen: Graniittimies
Ilja ja Klara lähtevät Suomen sisällissodan jälkeen rajan taa etsimään unelmaansa, vapaata yhteiskuntaa. Stalinin ajan Neuvostoliiton todellisuus aukeaa hiljalleen heille paikan päällä.

39. Novellikokoelma

Alice Munro: Viha, ystävyys, rakkaus
Yhdeksän kertomusta odottamattomista tapahtumista ja yllättävistä muistoista.

40. Kirja kertoo maasta, jota ei enää ole

Chimamanda Ngozi Adichie: Puolikas keltaista aurinkoa
Puolikas keltaista aurinkoa sijoittuu 1960-luvun loppuun ja Biafraan, jonka historia jäi lyhyeksi. Sota, etninen konflikti ja toisaalta ihmisten välinen rakkaus ovat läsnä kaikissa tapahtumissa.

41. Sarjakuva tai kirja, joka kertoo supersankarista

L. L. McKinneyn Nubia: A Real One
Tarinassa seurataan Wonder Womanin kaksoissisaren Nubian elämää, hänen ystävyyssuhteitaan sekä kamppailua yliluonnollisten voimiensa kanssa. 

42. Kirjassa asutaan kommuunissa tai kimppakämpässä

Alison Bechdel: Lepakkoelämää

Laura Lehtola: Minä valitsin sinut

43. Kirja sopii ainakin kolmeen haastekohtaan

Yaa Gyasi: Matkalla kotiin
Matkalla kotiin sijoittuu osittain Afrikkaan, siinä on useita kertojia ja kirjassa seurataan useita sukupolvia. Tarina alkaa 1700-luvun Ghanasta, jossa kahden sisaruksen elämänkohtalot vievät eri suuntiin. Jokainen luku kuljettaa kumpaakin sukuhaaraa yhden harppauksen eteenpäin aina 2000-luvulle saakka. Kirjassa yhteen kietoutuu kolonialismin historia ja sen vaikutukset kahdella mantereella.

44. Kirjan nimessä on kaupungin nimi

Orhan Pamuk: Istanbul

45. Palkittu esikoisteos

Meri Valkama: Sinun, Margot

46. Kirjan kannen pääväri on punainen tai kirjan nimessä on sana punainen

Caroline Criado Perez: Näkymättömät naiset

Jani Toivola: Poika ja hame

47.-48. Kaksi kirjaa, joiden kirjoittajat kuuluvat samaan perheeseen tai sukuun

Enni Mustonen: Syrjästäkatsojan tarinoita
Katri Manninen: Sikabileet
Enni Mustonen (Kirsti Manninen) ja Katri Manninen ovat rohkeat ja aikaansaavat äiti ja tytär, jotka paitsi kirjoittavat myös saavat aikaan paljon muuta. He ovat julkisesti puhuneet ADHD-oireistaan ja siitä, miten niiden kanssa voi elää. ADHD on erityisesti naisilla alidiagnosoitu ja siksi monet naiset kamppailevat oireiden kanssa ilman tukea.

49. Kirja on julkaistu vuonna 2022

Maggie Nelson: Vapaudesta – Neljä laulua rakkaudesta ja rajoista (julkaistaan huhtikuussa!)

Elinor Cleghorn: Sairas ja viallinen 

Eve Kulmala: Hauskan tytön käsikirja

50. Kirjaa on suositellut kirjaston työntekijä

Lea ja Santeri Pakkanen: Se tapahtui meille

Vinkkejä antoivat:

Helena Auvinen, Eekku Aromaa, Mari Valkama, Nea Alasaari, Sini Terävä, Merit Hietanen, Tuuli Hongisto, Hanna Hantula, Laura Keskinen, Pamela Muala, Riikka Pennanen