Ideologinen vartti: Feministinen aloite

Oikeistopopulismi ja naisviha liittyvät tiiviisti yhteen. Siksi tarvitsemme feministisempää politiikkaa ja politiikkoja, jotka astuvat esiin yhdenvertaisemman yhteiskunnan puolesta, kirjoittaa Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja Katju Aro uusimmassa Tulvassa.

Vuonna 2004 olin Ylen A-talkissa keskustelemassa naisiin kohdistuvasta väkivallasta. Yksi keskustelijoista oli eräs tunnettu miesaktivisti. Hänen mukaansa ongelmaa oli liioiteltu. Aivan liian vähän puhuttiin väkivaltaisista naisista.

Hän oli yksi monista antifeministisistä miehistä, jotka olivat ryhtyneet äänekkäästi kritisoimaan yhteiskunnan liikaa tasa-arvoistumista. Heidän argumenttinsa olivat epäjohdonmukaisia, mutta retoriikka niin taitavaa, että pohjalla kytevää sovinismia oli vaikea osoittaa. He kävivät monologia, mutta vaativat dialogia; he esittivät fiktiivisiä väitteitä, mutta mitätöivät kaiken tutkimuksen ideologisena. He eivät olleet antifeministejä vaan ”feminismikriittisiä”.

Nyt osa heistä löytyy verkon maahanmuuttovastaisilta foorumeilta.

*

Naisvihan ja rasistisen liikehdinnän yhteydestä on kirjoittanut muun muassa tutkija Jemima Repo (HS 25.8.2011). Yksi Revon esimerkeistä on Anders Behring Breivik, jonka järkälemäisessä manifestissa on rasismin ja anti-islamismin lisäksi yli 100 sivua antifeminististä tekstiä. Breivik
kehottaa lukijoitaan tappamaan naisia, vaikka pitääkin naisia lastentuottajina ”arvokkaina”, sillä
juuri naiset ja feministit ajavat maahanmuuttoa edistävää politiikkaa, ”pohjoismaisen rodun kansanmurhaa.”

Jussi Halla-ahokin piti aikoinaan sopivana, että ulkomaalaisen raiskaamaksi joutuisivat mieluiten ”vihervasemmistolaiset maailmanparantajat”, sillä maahanmuuttoa kannattaviin naisiin ”ei tehoa mikään muu kuin se, että monikulttuuri osuu omaan nilkkaan.”

*

Ut med rasisterna, in med feministerna. Ruotsin Feministiskt Initiativ (Fi) haastoi vaalikampanjallaan maahanmuuttovastaiset ruotsidemokraatit. Fi vaati äänestäjiä valitsemaan: yhdenvertaisuuteen perustuva arvojärjestelmä vai sukupuolia, etnisyyksiä ja kansakuntia arvottava hierarkia?

Kysymys koskee myös Suomea. Kansallismieliset liikkeet ovat keränneet vaalivoittoja ympäri Eurooppaa.

Oikeistopopulisteja ja antifeministejä yhdistää pelko vallan ja identiteetin menettämisestä. Tuo identiteetti nojaa kodin, perheen ja kansakunnan kolmiyhteyteen. Feminismi uhkaa sitä, koska se vaatii biologiaan perustuvan järjestyksen ja perinteisen patriarkaalisen yhteiskunnan purkamista.

Siksi feminismi on kansallismielisen ideologian vastavoima myös Suomessa. Meillä ei ole feminististä puoluetta, mutta meillä on feministejä puolueissa. Heidän on nyt astuttava esiin moninaisuuden, yhdenvertaisuuden ja feministisemmän yhteiskunnan puolesta.

Katju Aro
Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja

Julkaistu Tulvassa 3/2014, 22.9.2014