Ihmisoikeuksien päivänä emme saa unohtaa Irania

Tänään vietetään ihmisoikeuksien päivää. Päivän tarkoitus on juhlistaa kansainvälisissä sopimuksissa kaikille maailman ihmisille taattuja oikeuksia. Valitettavasti sopimuksista huolimatta ihmisoikeudet eivät maailmassa vielä toteudu. Naisten oikeudet ovat ihmisoikeuksia. Ihmisoikeuksien päivään päättyy YK:n naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastustava Oranssit päivät -kampanja.

Eilen ilmestyneessä, Naisasialiitto Unionin julkaisemassa Tulva-lehdessä kirjoitetaan Iranin naisten asemasta ja ihmisoikeustilanteesta. Ajankohtainen feministi -palstalle haastateltu ihmisoikeus- ja vähemmistökysymyksiin erikoistunut tutkija Airin Bahmani kertoo, miten 22-vuotiaan Mahsa Jina Aminin pidätys ja sitä seurannut kuolema oli viimeinen pisara iranilaisille.

Pidätyksen syy oli se, että Amini oli poliisin mukaan pukeutunut siveettömästi. ”Paikaillisten mielenosoittajien rohkeutta on vaikea sanoittaa. He tietävät olevansa päivittäin vaarassa, koska haastavat teokraattisen valtion”, Bahmani sanoo. Viime viikolla Bahmani valittiin Unionin hallituksen varajäseneksi alkaen vuodesta 2023. Tervetuloa mukaan!

Lue koko juttu Tulvan sivuilta.