Me välitämme: korotetaan pakolaiskiintiö nyt!

Haluaako Suomi jäädä historiaan maana, joka auttoi hädän hetkellä, vai maana, joka sulki silmänsä ja telkesi ovensa heikoimmassa asemassa olevilta? Suomen pakolaiskiintiötä on korotettava!

Sotien ja vainon takia historiallisen moni ihminen on joutunut hylkäämään kaiken ja jättämään kotimaansa. Nostamalla vuotuista pakolaiskiintiötään Suomi on auttamassa kaikista haavoittuvimmassa asemassa olevia pakolaisia uuden elämän alkuun uudessa kotimaassa.

Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat esimerkiksi kidutetut, perheet, vammaiset, seksuaalisuuteen tai sukupuoleen perustuvaa syrjintää kokeneet, lapset ja yksinhuoltajat.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan maailman 21 miljoonasta pakolaisesta 1,2 miljoonaa on uudelleensijoittamisen tarpeessa. Kansainvälisillä ponnistuksilla heitä voitaisiin auttaa hyvinkin nopeasti.

Tällä hetkellä lähes yhdeksän kymmenestä maailman pakolaisesta oleskelee köyhissä ja kehittyvissä maissa. Esimerkiksi väkiluvultaan noin Suomen kokoisessa Libanonissa elää yli miljoona Syyrian pakolaista.

Suomen vuotuinen pakolaiskiintiö on vain 750. Nostamisen sijaan sitä on laskettu kahden vuoden takaisesta, jolloin historialliseen pakolaistilanteeseen vastattiin suoraselkäisesti korottamalla kiintiötä. Samaa suoraselkäisyyttä odotamme myös nykyiseltä hallitukselta.

Muutamat maat ovat näyttäneet jo esimerkkiä nostamalla huomattavasti pakolaiskiintiötään.

Norjan pakolaiskiintiö tälle vuodelle on 3 120. Kanada puolestaan on vastaanottanut reilun vuoden aikana yli 40 000 syyrialaista pakolaista. Myös Ruotsi on luvannut kasvattaa pakolaiskiintiötään lähivuosina 5 000:een, vaikka Ruotsiin on saapunut jo pitkään Euroopan mittakaavassa poikkeuksellisen paljon turvapaikanhakijoita.

Useat ministerit ja puoluejohtajat ovat väläyttäneet mahdollisuutta nostaa pakolaiskiintiötä merkittävästi.

Suomessa lupaukset pakolaiskiintiön nostosta on usein sidottu siihen, että Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä laskee. Vaikka syksyllä 2015 Suomeen saapuikin paljon turvapaikanhakijoita, viime vuonna määrä laski jotakuinkin 2000-luvun normaalitasolle. On aika lunastaa puheet.

Allekirjoita vetoomus ja vaadi, että vastuun pakoilun sijaan Suomi on osa ratkaisua. Korotetaan pakolaiskiintiö.

Allekirjoita vetoomus Amnestyn sivuilla.

Kuka on pakolainen? Pakolaiset ovat joutuneet pakenemaan kotimaastaan alkuperään, uskontoon, vakaumukseen, kansallisuuteen, tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kuulumiseen, seksuaaliseen suuntautumiseen tai poliittiseen mielipiteeseen perustuvan vainon vuoksi. Myös konfliktit ja ihmisoikeusloukkaukset ajavat ihmisiä kodeistaan.

Korkeampaa pakolaiskiintiötä vaativat: Amnesty International Suomen osasto, Emmaus-Westervik r.f, Ensi- ja turvakotien liitto, ETMU ry, Kehys ry, Kirkon Ulkomaanapu, Kynnys ry, Monika-Naiset liitto ry, Naisasialiitto Unioni, Pakolaisneuvonta, Pelastakaa Lapset, Plan International Suomi, RASTER, Reilu kauppa ry, Seta, Solidaarisuus, Suomen Ekumeeninen Neuvosto, Suomen evankelisluterilaisen kirkon piispat, Suomen Lähetysseura, Suomen Mielenterveysseura, Suomen Pakolaisapu, Suomen Punainen Risti, Suomen Setlementtiliitto ry, Suomen somalialaisten liitto, Suomen UN Women ry, Suomen Unicef ry, Suomen World Vision, Taksvärkki ry, Trasek ry, Vammaiskumppanuus ry, Vapaa liikkuvuus -verkosto, Väestöliitto, Suomen YK-liitto.