Missä viipyy translaki – Nyt on jo korkea aika!

Suomen translaki on pahasti ajastaan jäljessä ja aika sen muuttamiseen tällä hallituskaudella alkaa käydä vähiin. Naisasialiitto Unioni tukee translain uudistamista tavalla, joka lisää transihmisten itsemääräämisoikeutta. Tässä kokonaisuudistuksessa on huomioitava myös alaikäiset. Valitettavasti tällä hetkellä näyttää siltä, että hallituksen translakiuudistuksesta ollaan jättämässä alaikäiset ulkopuolelle.

Translain puolesta osoitetaan mieltä ensi viikolla Eduskuntatalolla. Unioni tukee mielenosoitusta – mennään kaikki yhdessä kertomaan päättäjille, että nuoria ei saa tässäkään asiassa unohtaa! Sukupuolen määrittelyn on perustuttava omaan ilmoitukseen ja tämän tulee koskea myös alle 18-vuotiaita.

Vastenmielisintä on, kun päättäjät pelottelevat, että sukupuolen itsemäärittelyoikeus johtaisi siihen, että nuorille tehtäisiin peruuttamattomia kirurgisia operaatioita hetken huumassa – mitä se ei tietenkään tarkoita. Tämä kuvastaa mielestäni ylenkatsovaa ja täysin ymmärtämätöntä suhtautumista jokaisen meidän oikeuteen olla oma itsensä. Tuollainen asenne ei ole vain takapajuista, se on myös vaarallista, ja lisää jo valmiiksi marginalisoitujen ihmisten syrjintää.

Transihmisten oikeus päättää omasta kehostaan on monin osin puutteellinen. Sukupuoltaan korjaavan sterilisaatiovaatimuksesta tulee luopua välittömästi. Translaki tarvitsee kuitenkin kokonaisuudistuksen, jossa vahvistetaan itsemääräämisoikeutta sukupuolesta ja erotetaan juridisen sukupuolen vahvistamisen prosessi. Ihmisen on voitava elää binäärisen mies-nainen-sukupuolijärjestelmän ulkopuolella. Kolmas juridinen sukupuoli on otettava käyttöön.

Unoni on poliittisessa ohjelmassaan sitoutunut ajamaan transihmisten oikeuksia seuraavasti:

  • Translakiin tulee tehdä kokonaisuudistus, jossa huomioidaan myös alaikäisten asema. Sukupuolen määrittelyn on perustuttava omaan ilmoitukseen ja tämän tulee koskea myös alaikäisiä. Sterilisaatiopakko on hallitusohjelman mukaan poistettava kiireellisesti.
  • Muunsukupuolisten hoitoonpääsy on kaikkialla maassa turvattava.
  • Kolmas juridinen sukupuolikategoria on otettava käyttöön.
  • Intersukupuolisten lasten kosmeettiset ja lääketieteellisesti ei-välttämättömät sukuelinten muokkaamiset on hallitusohjelman mukaisesti lopetettava kiireellisesti.

Translaki NYT! -mielenosoitus Eduskuntatalolla tiistaina 27.9. kello 16–18. Lue lisää Unionin tapahtumakalenterista ja tule mukaan!

Fatim Diarra
Kirjoittaja on Naisasialiito Unionin puheenjohtaja.