Naisasialiitto Unioni: Suomen tulee vaatia välitöntä tulitaukoa Gazaan, naisten rooli konfliktin ratkaisussa tulee taata

Naisasialiitto Unioni peräänkuuluttaa Suomen vastuuta vaatia välitöntä tulitaukoa Israelin ja Hamasin sodassa. Suurin osa Gazassa kuolleista on naisia ja lapsia. Vaadimme loppua kaikkien siviilien tappamiselle. Vaadimme israelilaisten panttivankien välitöntä vapauttamista. Vaadimme, että humanitaarinen apu ja elämän perustarpeet kuten sähkö ja vesi päästetään välittömästi saarretulle Gazan kaistaleelle. Naisten rooli konfliktin ratkaisussa sekä tulevissa rauhanneuvotteluissa tulee taata kestävän rauhan luomiseksi.

 

Muun muassa YK:n pääsihteeri Antonio Guterres, YK:n naisten oikeuksien järjestö UN Women, YK:n lasten oikeuksien järjestö UNICEF, ja useat YK:n asiantuntijat ovat vedonneet tulitauon puolesta painokkaasti. 

 

“Tuomitsemme yksiselitteisesti Hamasin hirvittävät terroriteot, jotka ovat aivan oikein tuomittu halki maailman. Ne eivät kuitenkaan oikeuta Israelin valtiota Gazan siviilien kollektiiviseen rankaisemiseen, ja siksi meillä täytyy olla rohkeutta pitää myös Israelin valtiota vastuussa sen tekemistä sotarikoksista ja mahdollisesta etnisestä puhdistuksesta, josta YK:n Miehitetyn Palestiinalaisalueen erityisraportoija on varoittanut”, alleviivaa Merit Hietanen, Unionin varapuheenjohtaja ja humanitaarisen työn asiantuntija Lähi-Idässä. 

 

Hietanen on työskennellyt Gazassa neljä vuotta, myös vuoden 2014 sodan aikana. Hän työskenteli erityisesti naisten oikeuksien puolesta. 

 

Tätä tekstiä kirjoitettaessa Gazassa on kuollut tämän hetkisessä sodassa 3478 ihmistä. Palestiinalaiset kokevat nyt menetystä päivittäin, eikä se ole vierasta muillekaan Gazassa asuneille. 

 

“Israel tappoi entisen kollegani Walaan ja hänen viisilapsisen perheensä muutama päivä sitten. Walaa ajoi Gazassa tasa-arvoasioita ja naisten oikeuksia YK:n palveluksessa. Jos Gazasta halutaan rakentaa toimivampaa yhteiskuntaa, tarvittaisiin nimenomaan Walaan kaltaisia ihmisiä,” Hietanen sanoo.

 

Gazassa on käynnissä laajamittainen, humanitaarinen katastrofi. Espoon kokoisella alueella asuu yli 2 miljoonaa ihmistä, joista suurin osa on naisia ja lapsia. Alue on saarrettu, ja Israel on estänyt muun muassa veden, ruoan, sähkön ja polttoaineen jakelun. Vastaiskuna Hamasin tekemiin julmiin terroritekoihin Israel on pommittanut Gazaa ja sen siviilialueita tauotta lokakuun 7. päivästä lähtien. YK on nyt todennut, ettei koko Gazassa ole turvallista paikkaa, minne mennä. 

 

“Naiset ja lapset ovat jokaisessa sodassa erityisen haavoittuvassa asemassa: konfliktin eskaloitumisen myötä on selvää, että myös sukupuolittunut väkivalta kasvaa. Myös yli 15 vuotta jatkunut Gazan saarto ja Hamasin johto ovat rajoittaneet Gazan naisten elämää. Kun ihmiset tai ajatukset eivät pääse liikkumaan, on Gazasta tullut yhä konservatiivisempi paikka elää. Mutta naiset ovat myös konfliktinratkaisussa aivan keskeisiä toimijoita, eikä heitä tule unohtaa Lähi-idän rauhanrakennustyössä”, Hietanen muistuttaa.

 

Suomi on sitoutunut edistämään tasa-arvoa ja rauhaa osana Naiset, rauha ja turvallisuus -agendaa. Agendan mukaisesti naiset tulee nähdä myös aktiivisina toimijoina konflikteissa, mutta myös niiden ratkaisussa. Rauhantyö on kulkenut suomalaisen feminismin kanssa käsi kädessä jo pitkään.

 

“Mikäli rauhasta halutaan pysyvämpää, pitää sen eteen tehdä jatkuvasti töitä. Nyt kansainvälinen yhteisö on hiljaisuudellaan normalisoinut Gazan saarron ja siirtokunnat, jotka estävät pysyvän rauhan rakentamisen. Osana kansainvälistä yhteisöä ja sen velvoitteita Suomen tulee puskea välitöntä tulitaukoa Gazaan ja vaatia naisten osallistamista konfliktinratkaisun ja rauhanneuvottelujen varhaisessa vaiheessa. Lisäksi hallitusohjelman mukaisesti Suomen tulee lunastaa roolinsa rauhanvälittäjänä, johon se on asemoitunut erinomaisesti puolueettomuutensa, luotettavuutensa ja pitkän kansainvälisen rauhanvälityskokemuksensa kautta”, Hietanen vaatii.