Naisasialiitto Unioni: Vapaa abortti myös Suomeen – aborttilain uudistaminen kirjattava hallitusohjelmaan

Naisasialiitto Unioni vaatii, että seuraavan hallituksen on uudistettava laki raskauden keskeyttämisestä nykyaikaan. Abortin saamiseksi tulee riittää raskaana olevan oma tahto ja yhden terveydenhuoltohenkilökunnan edustajan antama lausunto. Lisäksi omasta tahdosta tehtävän keskeytyksen viikkoraja tulee palauttaa alkuperäiseen 16. raskausviikkoon. Lakiin tulee kirjata myös psyykkisen tuen takaaminen tarvittaessa.
Suomen laki raskauden keskeyttämisestä täyttää ensi vuonna 50 vuotta. Vuonna 1970 lainsäädännössä ajatus naisten kehollisesta itsemääräämisoikeudesta oli vielä vieras. Siksi lakiin kirjattiin vaatimukset sosiaalisista perusteluista sekä kahden lääkärin antamasta lausunnosta. Laki edellyttää, että keskeytys perustellaan ns. sosiaalisilla syillä. Lisäksi abortin voi saada esimerkiksi seuraavista syistä: epäilys lapsen vajaamielisyydestä tai jos vanhemmilla on häiriintynyt sieluntoiminta. Jo pelkkä käytetty kieli paljastaa lain vanhentuneisuuden.

  • “Vaatimus kahden lääkärin antamasta lausunnosta pitkittää prosessia, sillä juuri lääkäreille on terveyskeskuksissa pitkät jonot. Kahden lääkärin lausunto on täysin turhaa, sillä keskeytyksen saavat käytännössä kaikki sitä ennen 12. raskausviikkoa pyytävät. Raskauden jatkuminen puolestaan on raskasta henkilölle, joka on ei-toivotusti raskaana ja haluaa abortin. Siksi prosessia pitäisi nopeuttaa”, sanoo Unionin puheenjohtaja Sallamaari Muhonen.

Vaatimusta kahden lääkärin lausunnon poistamisesta kannattaa myös Suomen Lääkäriliitto. Ruotsissa lähetteen keskeytykseen antaa, ja tarvittavan tutkimuksen tekee, keskeytykseen erikoistunut kätilö. Ruotsissa prosessi on mutkaton ja tukee aborttiin päätyneen psyykkistä hyvinvointia. Ruotsissa aborttia hakevalle taataan myös psyykkinen tuki aina tarvittaessa.  Suomen vuonna säädetyssä 1970 laissa abortti taattiin 16. raskausviikkoon saakka. Vuonna 1979 lain säädöksiä abortin suorittamisen ajankohdasta tiukennettiin ja viikkoraja laskettiin 12. raskausviikkoon. Jälleen verrattuna Ruotsiin rajaus on tiukka, sillä Ruotsissa abortin voi saada 18. raskausviikkoon saakka.
Naisasialiitto Unioni vaatii, että aborttilain päivitys kirjataan hallitusohjelmaan. Laki on aika saada vastaamaan käytäntöä.

  • ”Itsemääräämisoikeus tulee kirjata lakiin eksplisiittisesti. Keskeytys ei tarvitse perusteluja, vaan raskaana olevan oma tahto sekä yhden terveydenhuoltohenkilökunnan edustajan tekemä tutkimus ja lausunto tulee riittää. Lisäksi abortin viikkoraja tulee palauttaa alkuperäiseen kuuteentoista raskausviikkoon.  On myös erittäin tärkeää taata tarvittava psyykkinen tuki raskaudenkeskeytystä hakeville,” painottaa Unionin pääsihteeri Milla Pyykkönen.

Lisätiedot:
Milla Pyykkönen
paasihteeri@naisunioni.fi
0407739632