Naisasialiitto Unionin hallitus vaatii syyskokouksen yhteydessä, että Suomen tuleva hallitus laskee kuukautis- ja inkontinenssisuojien arvonlisäveron 10 prosenttiin

Ensi keväänä Suomessa käydään eduskuntavaalit. Naisasialiitto Unionin hallitus vaatii, että tulevan hallituksen muodostavat puolueet kirjaavat hallitusohjelmaan kuukautis- ja inkontinenssisuojien arvonlisäveron alentamisen.

“On aika tuoda Suomi tässäkin asiassa 2020-luvulle. Ei ole oikein, että veren vuotamisesta tai virtsankarkailusta pitää maksaa korkeaa veroa. Tämä vero koskee pääosin naisia ja muita menstruoivia. Välillä ajattelen, että arvonlisäveron sijaan nykyistä veroa pitäisi kutsua naiseusveroksi”, kommentoi Naisasialiitto Unionin puheenjohtajaksi kolmannelle ja viimeiselle kaudelleen valittu Fatim Diarra.

Kuukautis- ja inkontinenssisuojia verotetaan Suomessa yleisen arvonlisäkannan mukaan, eli kuluttajahinnasta 24 prosenttia on veroa. Suojat ovat normaalin elämän ehto kaikille, jotka niitä tarvitsevat. Heistä valtaosa on naisia. On epäoikeudenmukaista ja epäjohdonmukaista, että suojia verotetaan näin ankarasti, sillä perustarpeiden tyydyttämistä verotetaan muuten Suomessa yleistä arvonlisäverokantaa kevyemmin, esimerkiksi ruoan arvonlisäveroprosentti on 14 prosenttia, lääkkeiden 10 prosenttia.

Koska menstruoiva ihminen ei voi elää normaalia, ihmisarvoista elämää ilman kuukautissuojia, tulisi suojat rinnastaa lääkkeisiin. Sama pätee inkontinenssisuojiin. Molemmilla lievitetään biologisten, yksilön hallinnan ulottumissa olevien välttämättömyyksien vaikutuksia. Siksi niiden kevyempi verottaminen olisi reilua. Kuukautiset on joka toisella suomalaisella jossain vaiheessa elämää, eikä niitä itse voi valita.

Elinkustannukset nousevat nyt kovaa vauhtia. Kuukautisköyhyys on totta monelle suomalaiselle jo nyt, ja tulevaisuudessa yhä useammalle. Suhteellisesti kalliimpia kuukautistuotteet ovat pienituloisille.

“Kenenkään ei pitäisi joutua pohtimaan kaupassa, ostaako kaurapuuroa vai tamponeja”, sanoo syyskokouksen puheenjohtaja Kristiina Kokko.

Suomi tulee tässä tärkeässä tasa-arvokysymyksessä jälkijunassa, sillä monissa EU-maissa kuukautis- ja inkontinenssisuojia verotetaan yleistä arvonlisäkantaa kevyemmin. Skotlanti puolestaan ryhtyi hiljattain jakamaan siteitä ja tamponeja niitä tarvitseville täysin maksutta. Pitkällä aikavälillä Unioni tavoittelee kuukautis- ja inkontinenssisuojien arvonlisäveron poistoa.

Lisätiedot:

Fatim Diarra
Puheenjohtaja, Naisasialiitto Unioni
050 591 0299
puheenjohtaja@naisunioni.fi 

Hanna Hantula
Viestintäasiantuntija, Naisasialiitto Unioni
044 901 5933
viestinta@naisunioni.fi