Eekku Aromaa: Naisunioni on pettynyt hallituksen esitykseen vanhemmuuslaista

Hallitusohjelmassa on kirjaus äitiys- ja isyyslakien yhdistämisestä vanhemmuuslaiksi. Tavoite on hyvä ja laajasti kannatettu. Valitettavasti nyt esitetty uudistus ei kuitenkaan lähde ratkaisemaan sitä perusongelmaa, että laki tunnistaa lapselle enintään kaksi vanhempaa. Tosiasiallinen tilanne kuitenkin on, että isolla joukolla lapsia on enemmän vanhempia. Arjessa tämä on näiden lasten kannalta yleensä onnellinen tilanne. Arkea helpottaisi, kun myös lainsäädäntö tunnistaisi nämä vanhemmat lapsen vanhemmiksi.

Selvitystyö sen eteen, että lainsäädäntö kaikilta osin muokattaisiin soveltumaan yli kahden vanhemman tilanteisiin on tietenkin suuri. Tähän vedoten tämä uudistus ollaan tekemässä hyvin rajallisena, lähinnä kahden lain yhdistämisenä. Olemme pettyneitä ja toivomme, että nämä virheet korjataan pian.

Myös esimerkiksi Sateenkaariperheet on ollut hyvin pettynyt tähän uudistukseen ja aiheellisesti. Tämä uudistus jää näillä näkymin erittäin puutteelliseksi ja on auttamatta tynkä.

Eräässä keskustelussa tunnistettiin, että yksi niistä yksityiskohdista, jotka jäävät ratkaisematta on apilaperheiden perintökysymys. Oikeus periä vanhempansa voi asettaa saman perheen lapset eriarvoiseen asemaan keskenään, kun joku perii ja toinen ei, vaikka kaikilla olisi samat, esimerkiksi kolme vanhempaa, juridisesti tietenkin vain kaksi, jotka voivat apilaperheen tapauksessa olla eri henkilöt. Tämän ongelman perheet voivat tietenkin itse korjata tekemällä testamentit, mutta testamentillakaan ei voi vaikuttaa perintöveroon. Näin osa saman perheen lapsista saa perintönsä pienemmillä veroilla kuin toiset. Ei tätäkään voi pitää reiluna tai asiallisena.

Keskustelun innoittamana tarkistin verottajan ohjeet perivien veroluokista. Verottajan sivuilla lukee lasten osalta vielä tätä kirjoitettaessa 24.9.2021 klo 12.45, että ykkösveroluokkaan, eli edullisimpaan luokkaan kuuluvat perilliset suoraan alenevassa tai ylenevässä polvessa, aviopuolison tai entisen aviopuolison perillinen suoraan alenevassa polvessa ja perinnönjättäjän avustuksen saava kihlakumppani.

Osa näistä sateenkaariperheiden lapsista saisi perintönsä asianmukaisella edullisemmalla verolla, jos verottaja rinnaistaisi myös näissä tapauksissa rekisteröidyn parisuhteen avioliittoon. Soitin verohallintoon varmistaakseni kuinka tällä hetkellä toimitaan ja sieltä kerrottiin, että juuri näin menetellään, eli tämä yksityiskohta on puhelun mukaan kunnossa. Sieltä luvattiin päivittää verkkosivuja niin, että tuo ilmeinen virhe korjataan myös sieltä, mistä ihmiset tietoa asiasta etsivät. Kiitos verohallinto tästä lupauksesta!

Hallituksen esitys.

Eekku Aromaa
Pääsihteeri
Naisasialiitto Unioni

Kuva: Sapfograf