OmaTahto2020-kansalaisaloite: päivitetään Suomen aborttilaki 2020-luvulle!

Naisasialiitto Unionin hallinnoima, Suomen aborttilain päivittämiseen tähtäävä OmaTahto2020-kansalaisaloite on tänään avattu allekirjoituksille.

OmaTahto2020 on kansalaisaloite, jonka tavoitteena on päivittää Suomen laki raskauden keskeyttämisestä nykyaikaiseksi, eurooppalaista lainsäädäntöä vastaavaksi ja raskaana olevan itsemääräämisoikeutta kunnioittavaksi.

OmaTahto2020-kansalaisaloitetta hallinnoi feministinen ja antirasistinen järjestö Naisasialiitto Unioni. Kansalaisaloitetta tukee yli 20 järjestöä, muun muassa Amnesty International – Suomen osasto ry, Ihmisoikeusliitto, Naisjärjestöjen Keskusliitto, Sexpo, Suomen Gynekologiyhdistys, Suomen Kätilöliitto, Väestöliitto sekä useat poliittiset nais- ja nuorisojärjestöt.

Suomen nykyinen raskaudenkeskeytyslaki on 50 vuotta vanha. Laki on Euroopan tiukimpia ja Pohjoismaiden tiukin. Suomi on Euroopan viimeisiä maita, joissa laki edellyttää raskaudenkeskeytykselle perusteluja ja kahden eri lääkärin lausuntoa.

Oikeus vapaaseen ja turvalliseen raskaudenkeskeytykseen on keskeinen osa naisten kehollista itsemääräämisoikeutta. OmaTahto2020-kansalaisaloite vaatii lakia muutettavan siten, että raskaus voidaan raskaana olevan pyynnöstä keskeyttää 12:nteen raskausviikkoon saakka. Toimenpiteen edellytyksistä tulee poistaa vaatimukset perustella pyyntöä esimerkiksi sosiaalisilla syillä. Raskaana olevan oman tahdon on riitettävä keskeytyksen saamiseen.

Lain säätämisen aikaan vuonna 1970 abortti tehtiin aina kirurgisesti, jolloin oli perusteltua, että raskaus todettiin ensin perusterveydenhuollossa ja sen jälkeen keskeytettiin erikoissairaanhoidossa. Nykyään yli 95 prosenttia keskeytyksistä tehdään kuitenkin lääkkeellisesti. Lääkkeellisen keskeytyksen kohdalla sairaalahoito on vain harvoin tarpeen.

”Suomen raskaudenkeskeytyslaki laahaa lääketieteellisen ja eettisen kehityksen perässä”, sanoo Naisasialiitto Unionin pääsihteeri Milla Pyykkönen. “Laki ei kunnioita raskaana olevan kehollista itsemääräämisoikeutta. Vaatimukset kahden lääkärin erillistä lausunnoista ja kaikkien keskeytysten ohjaamisesta synnytyssairaalaan pitkittävät prosessia tarpeettomasti. Suomen aborttilaki on päivitettävä 2020-luvulle.”

Kansalaisaloite avattiin allekirjoituksille 23.9.2020. Nimien keräys päättyy 23.3.2021. Aloite luovutetaan eduskunnalle mahdollisimman nopeasti nimien keräyksen päätyttyä.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

OmaTahto2020-kansalaisaloite: www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/7233
www.omatahto2020.fi
www.naisunioni.fi

Riikka Pennanen
Viestintäsuunnittelija
Naisasialiitto Unioni
viestinta@naisunioni.fi
puh. 044 901 5933

Milla Pyykkönen
Pääsihteeri
Naisasialiitto Unioni
paasihteeri@naisunioni.fi
puh. 040 773 9632