Puheenjohtaja: feministien täytyy muistaa juhlia, jotta jaksamme muuttaa maailmaa

Kuva: Satu Mali
  

Tasa-arvotyö on aivan liian usein puurtamista ilman kiitosta.

 

Mutta syyskuun alussa aborttilaki uudistuu raskaana olevan omaa tahtoa kunnioittavaksi. Ja tästä on kiittäminen kymmeniä tuhansia suomalaisia: OmaTahto2020 -kansalaisaloitteen puurtajia, jokaista aloitteen allekirjoittajaa, jokaista asiaa edistänyttä.

 

Ilman teitä olisimme edelleen seksuaalioikeuksissa viime vuosituhannella. 

 

Rakkaat feministit, siksi kutsun teidät aloittamaan syksyn OmaTahto2020 -afterworkeille: tervetuloa hotelli Klaus K:hon Helsinkiin 1.9. klo 16:30-18 nostamaan yhdessä malja tasa-arvolle! Pääset ilmoittautumaan aftereille tästä linkistä.

 

Voit osallistua päivään myös somessa käyttämällä #OmaTahto #KiitosFeministit #Aborttilaki ja #Naisunioni tunnisteita – täytetään some kerrankin feministeille osoitetuilla kiitoksilla!

 
 
Rasismi on ryöminyt päivänvaloon

 

Meille, jotka olemme kohdanneet rasismia koko elämämme ajan, ei sen ryömiminen päivänvaloon ole ollut mikään uutinen. Rasismia on syvällä yhteiskuntamme rakenteissa. Ei tarvitse katsoa hallitusohjelman maahanmuuttopoliittisia tavoitteita pidemmälle nähdäkseen sen.

 

Poliittinen horisontti on kuitenkin muuttunut kesän aikana nyt, kun valtakunnan ykköspaikoilta näytetään esimerkkiä rasistisesta puheesta. Siihen meidänkin oli pakko puuttua kesän aikana. Syksystä tulee tämän vuoksi erityisen raskas rasismin kohteena oleville ihmisille.

 

Erityisen kivuliasta on ollut hyvien ihmisten rasismin oikeuttava hiljaisuus. Nyt merkkaavat teot, eivät pelkät hyvät tarkoitukset. Siksi nyt on erityisen tärkeää, että me feministit teemme aktiivisesti antirasistista työtä.

 

Rasismin vastustaminen ei tarkoita kesällä nähtyä sanankäänteiden ja saivartelun maratonia. Se vaatii aktiivista antirasistista politiikkaa, jonka sääntöjen rikkomisesta joutuu pelistä pois, ja johon laitetaan muutakin kuin monopolirahaa.

 

Unioni pitää huolta että keskustelu rasismista jatkuu juuri niin pitkään kun siihen on aihetta. Ongelma ei ole rasismikeskustelu, vaan se rasismi.
  
Huoli tulevista leikkauksista, joiden yhteisvaikutus kertautuu köyhiin ja matalapalkkaisiin naisiin

 

Unionia huolettaa naisten aseman heikkeneminen tulevien sosiaaliturva- ja työelämäleikkausten takia.

 

Palkaton ensimmäinen sairauspäivä ja palkankorotusten neuvottelukatto iskisivät erityisesti naisvaltaisten matalapalkka-alojen naisiin, lapsikorotusten leikkaaminen pienituloisiin äiteihin, ja asumistuen leikkaukset yksinhuoltajiin, joista suuri osa on naisia. 

 

Leikkaukset voivat pahentaa myös lähisuhdeväkivaltaa, sillä tukia leikattaessa tehdään esimerkiksi naisista taloudellisesti riippuvaisempia kumppaneistaan, jolloin lähtö väkivaltaisista suhteista tulee entistäkin vaikeammaksi.

 

Kirjoitimme näistä yksityiskohtaisesti kun analysoimme hallitusohjelmaa. Esimerkiksi sovittelun poisto lähisuhdeväkivaltatilanteissa on mahtava avaus hallitukselta, joten toivomme tilanteen kokonaisharkintaa, jotta tasa-arvolle ei annettaisi yhdellä kädellä samalla kun otetaan pois toisella.
  
Unionilla uusia avauksia rahasta ja rakkaudesta

 

Unionissa paahdetaan syksy täysillä: Kun valtion seuraava talousarvioesitys julkaistaan, me teemme siitä feministisen budjettiarvion. Tutkimme, millaisia vaikutuksia sen linjauksilla on eri asemissa olevien naisten elämiin.

 

Uusin Tulva-lehti julkaistaan aivan pian ja sen teema on sykähdyttävä! Ja tasa-arvoisen varhaiskasvatuksen ystäville on tuntitolkulla uutta luettavaa varhaiskasvatuksen hankkeemme uusilla nettisivuilla

 

Syksyyn mahtuu toivottavasti myös paljon uusia jäseniä ja uutta toimintaa! Unioni on nimittäin juuri niin vahva kuin meidän jäsenemme siitä tekevät. 

 

Jos siis haluat, että maailma muuttuu, nyt on loistava aika tulla muuttamaan sitä. Liity tästä Unionin jäseneksi: me tuemme tasa-arvoa niin tuskassa kuin loskassa, ja puolustamme feminististä tulevaisuutta joka askeleella.

 

Me feministit tarvitsemme toisiamme nyt enemmän kuin koskaan.
 
– Fatim Diarra
 
Kirjoittaja on Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja.