Sateenkaari-ihmisten pallottelun loputtava

Naisasialiitto Unioni pitää käynnissä olevaa poliittista valtapeliä samaa sukupuolta olevien parien oikeuksilla häpeällisenä. Yhdenvertaisuuden näkökulmasta on täysin kestämätöntä, että eduskunnan täysistunto joutuu vielä kerran äänestämään avioliittolaista.

”Tasa-arvoista avioliittolakia tarvitaan. Laki on kertaalleen käsitelty perusteellisesti ja se on päätetty saattaa voimaan 1.3.2017. Lainsäädäntö ei voi asettaa ihmisiä eri asemaan heidän sukupuolensa tai seksuaalisen suuntautumisensa perusteella. Monet parit ovat jo sopineet hääpäiviään, mutta nyt heidän oikeutensa mennä naimisiin kyseenalaistetaan jälleen”, sanoo Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja Nina Järviö.

Kansalaisaloiteinstituutio on Suomessa nuori. Sen tarkoitus on lisätä kansalaisten mahdollisuuksia nostaa asioita poliittiseen keskusteluun ja lisätä kansalaisten ja päättäjien välistä yhteydenpitoa. Näin toimiessaan kansalaisaloite voi olla hyvä vaikuttamisväylä.

Avioliittolain uudistus kuitenkin osoittaa, että kansalaisaloitetta voidaan valitettavasti käyttää myös politiikan pelinappulana, yhdenvertaisuus unohtaen.

Kansalaisaloiteinstituutio voi toimia vain, jos aloitteet käsitellään asianmukaisesti ja läpinäkyvästi. Kansalaisaloite, joka kumoaisi tasa-arvoisen avioliittolain tuomat uudistukset on kuitenkin päätetty viedä täysistunnon käsittelyyn poikkeuksellisen nopealla aikataululla ilman asianmukaisia asiantuntijakuulemisia lakivaliokunnassa. Syy kiireeseen on yksinkertainen. Jos käsittely venyisi yli 1.3.2017, jolloin avioliittolain uudistus astuu voimaan, pitäisi asia käsitellä perustuslaillisessa käsittelyjärjestyksessä. Perustuslakivaliokunta ilmoitti viime viikolla, että perustuslain mukaan kansalaisten perusoikeuksia ei saa taannehtavasti heikentää.

”Aloitteiden käsittely tällä tavalla heikentää koko kansalaisaloiteinstituution uskottavuutta. Saimme eilen lukea uutisista, että perussuomalaiset on tehnyt uudesta avioliittolaki-kansalaisaloitteesta hallitussopukysymyksen. Hallituskumppaneidensa tuella puolue siis asettaa vallan kansalaisten oikeuksien ja yhdenvertaisuuden edelle. Meidän aktivistien on seurattava tätä vallankäyttöä tarkkaan ja käytettävä ääntämme, kun puolueet pelaavat pokeria sateenkaariperheiden ja -parien oikeuksilla”, Järviö sanoo.