loading

Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Mielenosoitus: Translaki NYT!

27.9.2022 kello 16:0018:00

Tule mukaan vaatimaan translakiuudistuksen loppuun saattamista!

Translain uudistuksessa on kyse itsemäärittelyoikeudesta ja ihmisoikeuksien kunnioittamisesta. Käytännössä kyse on siitä, millä ehdoin ihmisen on mahdollista korjata hänelle syntymässä määritettyä, juridista sukupuolimerkintäänsä. Suomen voimassa oleva translaki on peräisin vuodelta 2003. Nykyisellään laki rikkoo räikeästi transsukupuolisten ihmisten ihmisoikeuksia, sillä ehtoina juridisen sukupuolen korjaamiseksi omaa sukupuolta vastaavaksi on muun muassa lääketieteellisen diagnoosiprosessin läpi käyminen sekä todistus lisääntymiskyvyttömyydestä.

Lain uudistuksesta jokaisen ihmisen itsemääräämisoikeutta kunnioittavaksi on puhuttu kauan. Kipeästi kaivattu uudistusprosessi alkoi viimein vuonna 2021, kun Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä aloitti toimintansa uuden lakiesityksen laatimiseksi.

Tämän jälkeen lakiuudistus on kohdannut toistuvasti viivästyksiä, ja esitys uudeksi translaiksi on edelleen vailla eduskunnan käsittelyä. Uuden translain odottaminen on ollut jatkuvien viivytyksien keskellä tuskastuttavaa, ja nyt alamme olla toden teolla huolissamme siitä, ehtiikö lakiuudistus eduskunnan pöydälle enää lainkaan tällä vaalikaudella. Aikaa lain käsittelylle ja viimeistelylle on enää todella vähän.

Trans ry. järjestää yhdessä lukuisten eri ihmisoikeus-, tasa-arvo- ja asiantuntijajärjestöjen kanssa mielenosoituksen, sillä vaadimme, ettei translain uudistusta jätetä enää muiden käsiteltävien asioiden jalkoihin. Unioni on mukana. Kutsumme kaikki mukaamme Eduskuntatalolle välittämään eduskunnalle seuraavan viestin:

Translain uudistus ei voi odottaa enää hetkeäkään, vaan se on saatettava loppuun välittömästi. Ei kohta, ei myöhemmin, ei joskus. Korjatkaa translaki NYT.

Saapuminen ja turvallisuus

Eduskuntatalo sijaitsee Helsingin ydinkeskustassa lyhyen matkan päässä Helsingin päärautatieasemasta.

Mielenosoituksessa hyödynnetään äänentoistolaitteita, ja sen aikana pidetyt puheenvuorot kuuluvat kaiuttimista.

Mielenosoituksesta on tehty ilmoitus poliisille, joka huolehtii tapahtumatilan turvallisuudesta. Kerromme myöhemmin muista mahdollisista turvallisuusjärjestelyistä. Saavuthan paikalle vain, jos sinulla ei ole hengitystieoireita!

Tiedot

Päivämäärä:
27.9.2022
Aika:
16:00–18:00

Järjestäjä

Trans ry.
Näytä Järjestäjä WWW-sivusto

Tapahtumapaikka

Eduskuntatalo
Mannerheimintie 30
Helsinki, 00100 Suomi
+ Google Map