Tasa-arvoinen varhaiskasvatus

Tasa-arvoinen varhaiskasvatus edistää varhaiskasvatuksen tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta viemällä tietoa tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisestä sekä toiminnallisesta tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnittelusta varhaiskasvatuksen kentälle. 
 
Tasa-arvoinen varhaiskasvatus -toiminta on alkanut Unionilla vuonna 2006 vapaaehtoisten toimintaryhmänä. Rahoitusta toiminta on saanut valtiolta vuodesta 2010 alkaen. Ensimmäisinä vuosina jalkauduttiin videokuvaamaan suomenkielisten päiväkotien arkea, laadittiin laaja itseopiskelumateriaali www.tasa-arvoinenvarhaiskasvatus.fi sekä koulutettiin varhaiskasvatuksen opiskelijoita ja henkilöstöä. 
 
Nykyään sivusto on laajennettu koskemaan myös yhdenvertaisuutta. Verkkosivusto haastaa muun muassa tarkastelemaan osaatko tunnistaa syrjiviä normeja omassa ajattelussasi ja kielenkäytössäsi sekä antaa eväitä siihen miltä rasismi voi näyttää päiväkodissa ja vinkkejä siihen, miten tukea sukupuoltaan pohtivaa lasta. 
 
Lisäksi tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi on tuotettu erilaisia selvitys- ja kehittämismenetelmiä. Tasa-arvoinen varhaiskasvatus -toiminta sai Opetushallituksen Cygnaeus-palkinnon vuonna 2019. 
 
 
Koulutus
 
 

Opetushallituksen tuella järjestämme maksuttomia verkkokursseja varhaiskasvatuksen henkilöstölle. Tulevista kursseista voit lukea täältä. 
 
Teemme myös maksullisia räätälöityjä koulutuksia tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisestä varhaiskasvatuksessa sekä toiminnallisesta tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnittelusta. 
 
Räätälöityjä maksullisia koulutuksia voi tilata: projektipaallikko(a)naisunioni.fi
  
 

Tasa-arvoisen kasvatuksen opas ja Keksijä-Johanna
 
 

Olemme julkaisseet Tasa-arvoisen kasvatuksen oppaan vanhemmille ja muille lasten läheisille.
 
 

Kirja kumoaa aiheeseen liittyviä yleisimpiä harhaluuloja ja perustelee tutkimustietoon nojaten, miksi jokaisen vanhemman pitäisi tuntea sukupuolitietoisuuden perusteet. Oppaassa perehdytään eri teemoihin tutkimuksen kautta ja ääneen pääsevät myös vanhemmat itse. Oppaan pääpaino on alle kouluikäisissä ja pikkukoululaisissa, mutta osa oppaan vinkeistä ulottuu teini-ikään asti.
  
 

Olemme suomentaneet Täältä tulee Keksijä-Johanna! -lastenkirjan!  
 

Keksijä-Johanna on ruskea tyttö, joka keksii ja rakentaa erilaisia koneita. Johannan matkassa seikkailevat myös hänen pikkuveljensä Matti ja Teppo ja retkellä tavataan myös Hapan-Heikki, kulmakunnan äksyin tyyppi. Kirja on suunnattu 3-6 -vuotiaille.

Kirjan on kirjoittanut Ann-Christine Magnusson ja kuvittanut Lovisa Lesse. Nasti Stenius on kääntänyt kirjan suomeksi. Teos on alunperin julkaistu Ruotsissa moninaisuuteen keskittyvässä Olika-kustantamossa.
 
Molempia kirjoja voi tilata Unionin verkkokaupasta.
 
Vieraile Tasa-arvoinen varhaiskasvatus -facebooksivulla.

We use cookies

We use cookies to optimise usability and performance in order to offer the best possible user experience.

Accept

No, thanks