Vaadimme Suomea ottamaan pikaisesti kantaa Puolan seksuaalioikeustilanteeseen

Hyvä Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto,

Puolan seksuaalioikeustilanne ja oikeusvaltio heikkenevät nopeasti. Suomen seksuaalioikeusverkoston viisi jäsentä vaatii Suomea ottamaan pikaisesti kantaa Puolan toimintaan ja tuomitsemaan ihmis- ja seksuaalioikeuksien loukkaukset. Puolan toiminta loukkaa räikeästi EU:n yhteisiä arvoja sekä kansainvälisiä ihmissoikeusnormeja.

Seksuaalioikeuksien tila on Puolassa tällä hetkellä todella huolestuttava. Nyt vireillä olevat lakiesitykset rajoittaisivat läpi mennessään Euroopan tiukinta aborttioikeutta entisestään sekä vaikeuttaisivat seksuaalikasvatusta merkittävästi. Lakiesitykset heikentäisivät naisten ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia sekä seksuaali- ja lisääntymisterveyden tilaa Puolassa entisestään.

Seksuaalioikeuksien heikennyksiä on vastustettu Puolassa laajoilla protesteilla ja kansalaisaktivismilla. Viranomaiset, korkean tason virkamiehet ja Puolan kansallinen media ovat hyökänneet protestoija vastaan. Raporttien mukaan poliisi on vastannut protesteihin väkivaltaisesti ja pidättämällä mielenosoittajia mielivaltaisesti. Puolan kansalaisten oikeusturva on merkittävästi heikentynyt.

Me viisi Suomen seksuaalioikeusverkoston jäsentä vaadimme, että Suomi toimii pikaisesti ja ottaa painokkaasti kantaa Puolan toimintaan ja kutsuu Puolan suurlähettilään keskusteluun tilanteesta. Puolan hallitukselle ja viranomaisille on tehtävä selväksi, ettei Suomi hyväksy jo tapahtuvia ja suunnitteilla olevia ihmis- ja seksuaalioikeusloukkauksia.

Kunnioittavasti, 

Naisasialiitto Unioni,

Sexpo-säätiö,

Solidaarisuus,

UN Women Suomi,

Väestöliitto ry