Varapuheenjohtaja Merit Hietanen: tarvitsemme mahdollisimman paljon feministejä eduskuntaan

Naisasialiitto Unionin varapuheenjohtaja Merit Hietasen puheenvuoro Naisliiton tilaisuudessa 10.2.2023.

 

Kiitos kiinnostavista puheenvuoroista edellisille puhujille. On valtavan tärkeä ja hyvä tavoite, että puolet kansanedustajista olisi viimein naisia. Myös Naisasialiitto Unionin historia ulottuu kauemmas kuin itsenäisen Suomen tai nykymuotoisen eduskunnan. Kun järjestömme aktiivit työskentelivät naisten äänioikeuden parissa he eivät varmasti olisi voineet kuvitella, että vielä reilusti yli sadan vuoden kuluttua ei olla vieläkään nähty tilannetta, jossa naisia olisi eduskunnassa saman verran kuin miehiä. Monet Unionin varhaisten vuosikymmenien toimijoiden teksteistä ovat täynnä intoa siitä muutoksesta, joka saavutetaan kovalla työllä, mutta nopeasti ja varmasti, semminkin kun jos ensimmäisissä eduskuntavaaleissa 1907 jopa 19 naista valittiin kansanedustajiksi.

 

Meillä Naisasialiitto Unionissa on kuitenkin pidetty vielä naisten suhteellisen osuuden lisäämistäkin tärkeämpänä saada eduskuntaan feministejä ja monimuotoisuutta. Esimerkiksi viimeaikaiset äänestykset translaista tai Unionin alulle saattamasta kansalaisaloitteesta lähteneen aborttioikeuden vahvistamisesta ovat meille hyvin selvästi osoittaneet että ei riitä, että naiset ovat mukana päättämässä. Kaikki naiset eivät kannata edes aborttioikeutta. Feministit kannattavat. Siksi tarvitsemme mahdollisimman paljon feministejä eduskuntaan, ja siksi tarvitsemme vaikuttamistyötä, jotta kansanedustajat laajasti ajaisivat feminististä politiikkaa.

 

Esittelen lyhyesti Unionin eduskuntavaalitavoitteet. Tarkemmin näistä voi toki lukea verkkosivuiltamme ja kaikki tavoitteemme löytyvät poliittisesta ohjelmasta, joka on paljon näitä vaalitavoitteita laajempi.

 

Tulevalla hallituskaudella Naisasialiitto Unionilla on kaksi konkreettista tavoitetta ja kaksi laajempaa, pidemmän aikavälin tavoitetta.

 

Ensimmäinen konkreettinen tavoitteemme on kuukautis- ja inkontinenssituotteiden arvonlisäveron lasku. Nyt nämä erityisesti naisille arjen sujumisen kannalta välttämättömät tuotteet ovat korkeimman arvonlisäveron piirissä. EU:n päätöslauselma tukee verottomia tuotteita, ja esimerkiksi Skotlannissa ne ovat jo kokonaan ilmaisia. Toinen tavoite on, että sterilisaatiolainsäädäntö uudistetaan kunnioittamaan ihmisen itsemääräämisoikeutta ja ikärajaa lasketaan nykyisestä 30 ikävuodesta 25 ikävuoteen.

 

Sitten on kaksi isoa tavoitetta ja ne ovat naisiin kohdistuvan väkivallan lopettaminen ja hoivan vallankumous. Nämä molemmat tavoitteet sisältävät runsaasti yksityiskohtia niin hoiva-alojen palkkaukseen, perheiden hoivavastuun jakamiseen. Haluamme myös luopua lähisuhdeväkivallan ja seksuaalisuutta loukkaavan väkivallan sovittelusta ja nostaa turvakotipaikkojen määrää.

 

Toivomme yhteistyötä kaikkien feminististen järjestöjen kanssa näiden asioiden ajamiseen.