Aktivistit sitoivat aborttioikeushuivit keskustan patsaisiin – tarkoituksena kehottaa äänestämään Eurovaaleissa

TIEDOTE:
 
7.6. 2024

 
 
Naisasialiitto Unionin aktivistit ovat tänään sitoneet puolalaisen Ogólnopolski Strajk Kobiet (Puolan naisten lakko) -naisasialiikkeen vihreät huivit joukolle Helsingin tunnettuja patsaita.
 
“Haluamme kiinnittää huomiota Euroopassa tapahtuvaan tasa-arvon takapakkiin, josta aborttioikeuden kaventaminen ja erityisesti Puolan tilanne on surullinen esimerkki”, kertoo Unionin pääsihteeri Eekku Aromaa.
 
“Haluamme muistuttaa, että nyt on erityisen tärkeää äänestää eurovaaleissa ja suojella EU:n laajuista aborttioikeutta. Me emme voi vaieta tilanteen edessä, ja jokaisen kannattaa nyt käyttää ääntään”.
 
Puolassa on tällä hetkellä yksi Euroopan tiukimmista aborttilainsäädännöistä, ja useita naisia on menehtynyt sairaaloissa viime vuosina aborttikiellon johdosta erilaisiin raskauskomplikaatioihin. Puolan lisäksi joukko muita Euroopan maita rajoittaa aborttia tavalla tai toisella. Maltalla abortista voi saada vankeutta, ja Italiassa suuri osa lääkäreistä kieltäytyy tekemästä abortteja, jonka vuoksi turvallista raskaudenkeskeytystä on käytännössä vaikea saada. Italiassa on myös hiljattain hyväksytty päätös sallia abortin vastustajien pääsy perhesuunnitteluklinikoille.
 
Kansainvälinen My voice My Choice -kampanja on tänä kerännyt allekirjoituksia eurooppalaiseen kansalaisaloitteeseen, jolla pyritään turvaamaan oikeus lailliseen ja turvalliseen aborttiin kaikkialla EU:n alueella. Jos aloitteen tavoite toteutuu, aborttia tarvitsevat ihmiset voisivat saada jatkossa turvallisen ja maksuttoman raskaudenkeskeytyksen EU:ssa, tarvittaessa matkustamalla toiseen jäsenmaahan.
 
Ääni aborttioikeudelle -nimellä Suomessa kulkeva kampanja on kerännyt EU:sta jo yli 480 000 nimeä ja Suomesta lähes 48 000 nimeä tuekseen.
 
Lisäksi kampanja on kerännyt kannatusilmoituksia eurovaaliehdokkailta, jotka ovat sitoutuneet tukemaan aloitetta tullessaan valituksi, sekä ja kartoittanut europpalaisten puolueiden kantaa aborttikysymykseen.

Suomesta aloitetta tukee 96 ehdokasta yhdeksästä puolueesta.
 

Tämän päivän tempauksessa huivitettiin seuraavat patsaat:

  • Leikki II / Aallottaria, Esplanadin puisto
  • Tavis Amanda, Kauppatori
  • Rubenergin patsaan Suomi-neito-hahmo
  • Topelius ja lapset, Punavuori
  • Larin Parasken patsas, Töölö
  • Paavo Nurmen patsas, Olympiastadion
  • Kolmen sepän patsas keskustassa
  • Työläisäiti Sturenkadulla
  • Mesikämmen muurahaispesällä, Karhupuisto
  • Herttoniemen majavapatsas

 
Kuvia tempauksesta löytyy täältä.
(Ne on tarkoitettu vapaaseen käyttöön.)
 
 
Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
 
Eekku Aromaa
Pääsihteeri
Naisasialiitto Unioni
eekku.aromaa@naisunioni.fi
040 773 9632