EI ENÄÄ SOTIA! EI NYT, EI ENÄÄ KOSKAAN!

Mediatiedote 7.3.2022

Naisasialiitto Unionin toimintaryhmä Naiset Rauhan Puolesta

EI ENÄÄ SOTIA! EI NYT, EI ENÄÄ KOSKAAN!

Vain Rauha on tie solidaariseen maailmaan

Sanoma kansainvälisenä naistenpäivänä 8.3.2022

Rauha on uhattuna. Ihmisten turvallisuutta uhkaa kehitys, jossa militarisoitumista, aseellista ylivaltaa ja sotimista pidetään ongelmien ratkaisuna. Rauhanliike korostaa vaihtoehtoina aseistariisuntaa, neuvotteluja ja yhteistyötä. Voimme yhdessä toimia ja luoda uskoa tulevaisuuteen. Turvallisuutta ja ihmisten luottamusta voidaan rakentaa ainoastaan rauhanomaisin keinoin.

Tuomitsemme Venäjän hyökkäyksen Ukrainaa vastaan. Se on räikeä rikkomus kansainvälistä oikeutta ja itsenäistä kansaa vastaan. Sota merkitsee aina ihmisoikeusrikkomuksia, naisten oikeuksien heikentämistä ja kilpailua taloudellisesta ylivallasta. Sota ja asevarustelu perustuvat maapallon luonnonvarojen riistolle, ja ilmastokatastrofi heikentää naisten elinolosuhteita maailmassa.

Meidän tavoitteenamme on maailmanjärjestys, joka YK:n periaatteiden pohjalta perustuu sopimus- ja sääntöpohjaiseen rauhanomaiseen yhteistyöhön ja luottamukseen.

Me visioimme ja rakennamme kestävää rauhaa, joka on oikeudenmukainen ja feministinen. Rauha varmistuu aseriisunnan, dialogin ja poliittisten neuvottelujen kautta, ei asein. Rauhankasvatus tulisikin ulottua kaikkiin organisaatioihin päiväkodeista yliopistoon, journalistien koulutuksesta lainsäätäjiin.

Meidän on toimittava nyt. Meidän on myös tehtävä se solidaarisesti kaikkia niitä kohtaan, jotka kohtaavat välittömän uhan, Ukrainassa ja muualla. Vain rauha mahdollistaa planeettamme säilymisen ja ihmisten hyvinvoinnin.

Meidän sanomamme naisten päivänä on: vastustamme militarismia ja väkivaltakulttuuria. Tilalle tarjoamme rauhankasvatusta ja rauhankulttuuria.

Naiset, feministit, rauhanaktivistit, ihmisoikeuksien puolustajat, maa- ja vesisuojelijat, ydinaseiden vastaiset aktivistit, demilitarisoinnin järjestäjät – kaikki, jotka ymmärtävät, että rauha on ainoa mahdollisuutemme ja realistinen valintamme, meidän on kokoonnuttava yhden yhteisen viestin ympärille:

EI ENÄÄ SOTIA! EI NYT, EI ENÄÄ KOSKAAN!

Mielenosoitus kansainvälisenä naistenpäivänä 8.3.2022 klo 12–14
Liisankatu 1, Kruununhaka

Rauhanryhmä2022 on yksityisistä tutkijoista, taiteilijoista ja eri alojen aktiivista naisista, äideistä ja isoäideistä muodostunut mittava joukko. Mukana olevilla naisilla on myös laajat yhteydet rauhanjärjestöihin Suomessa ja maailmalla (muun muassa Suomen Rauhanliitto, Rauhanpuolustajat, Sadankomitea, Aseistakieltäytyjät, Naiset Rauhan Puolesta ja Women’s International League for Peace and Freedom WILPF).

Lisätiedot:

Leena Eräsaari
leena.erasaari@gmail.com, puh. 040 8367738