Eurooppalainen aborttioikeusaloite keräsi Suomesta 10 000 allekirjoitusta ensimmäisen vuorokauden aikana

Tänään Suomessa virallisesti lanseerattu eurooppalainen kansalaisaloite aborttioikeuden puolesta on saanut lentävän lähdön ja kerännyt tuekseen jo 10 000 allekirjoitusta. Tavoitteena on vähintään 35 000 allekirjoitusta kesäkuuhun mennessä Suomesta. Helsingissä vieraileva Polish Women’s Striken johtaja Marta Lempart kiittää suomalaisia vuolaasti tuesta ja solidaarisuudesta. 
 
Tänään Suomessa virallisesti lanseerattu eurooppalainen kansalaisaloite aborttioikeuden puolesta on saanut lentävän lähdön ja kerännyt tuekseen jo 10 000 allekirjoitusta. Tavoitteena on vähintään 35 000 allekirjoitusta kesäkuuhun mennessä Suomesta.
 
Aloite avattiin allekirjoituksille verkossa eilen.
 
Euroopasta allekirjoituksia tarvitaan yhteensä miljoona.
 
Aloite lanseerattiin aamulla Helsingissä järjestetyssä tilaisuudessa, jossa kampanjaa Suomessa koordinoivan Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja Fatim Diarra julkisti aloitteen saaneen jo tuekseen 10 000 allekirjoitusta Suomesta vain päivä sen avaamisen jälkeen.
 
“Tällä tahdilla saamme tavoitteemme, eli vähintään 35 000 allekirjoitusta Suomesta kokoon ennätysajassa!”, Diarra iloitsi. “Me ollaan valmiita tekemään tämä työ, että maailma muuttuu!
 
Kampanjan ja aloitteen takana on Suomessa laaja joukko ihmisoikeus- ja tasa-arvojärjestöjä ja poliittisia järjestöjä.
 
Tapahtumassa puhuivat useat kampanjan kumppanijärjestöt.
 
Keskustanaisten puheenjohtaja Päivi Mononen-Mikkilä kertoi puheenvuorossaan Keskustanaisten hallituksen päättäneen yksimielisesti, että he tukevat kampanjaa. Mononen-Mikkilä totesi, että aborttioikeuden puolustaminen on tarpeen, koska “elämme tasa-arvon takapakkia”. “Elämme saranakohdassa tasa-arvon ja ihmisoikeuksien suhteen ja siksi toivon tälle kampanjalle menestystä!”
 
Puheenvuorot pitivät myös Svenska Kvinnoförbundetin puheenjohtaja Anita Westerholm, joka totesi, että aborttioikeus on elintärkeä kysymys. Hän muistutti, että kyseessä on ihmisoikeuskriisi.
 
Kätilöliiton puheenjohtaja Päivi Oinonen sanoi puheenvuorossaan, että “sekä täällä Suomessa että maailmalla olemme viime vuosien aikana saaneet huomata on tahoja, jotka pyrkivät jatkuvasti rajaamaan ihmis- ja seksuaalioikeuksia. Emme voi todellakaan tuudittautua ajatukseen, että näitä saavutettuja oikeuksia ei kyseenalaistettaisi tai menetettäisi”.
 
Oinonen totesi, että “kaikilla tulee olla oikeus lailliseen ja turvalliseen raskaudenkeskeytykseen – ihan kaikkialla.”
 
Kampanjan vieraana Suomessa vieraileva Polish Women’s Striken johtaja Marta Lempart kiitteli vuolaasti puheenvuorossaan suomalaisten näyttämää solidaarisuutta ja tukea Puolan tasa-arvoliikkeelle ja raskaana oleville. Hänen mukaansa on arvokasta tuntea, että he eivät ole Puolassa yksin asian kanssa.
 
“Imagine a Polish woman in a village who sees a Finnish woman marching for her rights. It’s solidarity! You know that you never walk alone.”
 
My Voice My Choice – Ääni aborttioikeudelle -kampanja jatkuu Suomessa europarlamenttivaaleihin asti.
 
Aloitteen voi allekirjoittaa täällä.
 
Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:  
 
Eekku Aromaa
Pääsihteeri
Naisasialiitto Unioni
eekku.aromaa@naisunioni.fi
040 773 9632
 
Kuvapyynnöt:
 
Aiski Ryökäs
Viesitintä, Naisasialiitto Unioni
0444916853
aiski.ryokas@naisunioni.fi
 
Kuvia medialle löytyy täältä. Lisää kuvia saatte pyytämällä.
 
Kampanjan suomalaiset verkkosivut
Kampanjan kansainväliset verkkosivut