Eurooppalainen kansalaisaloite aborttioikeuden puolesta avautuu allekirjoituksille 24.4.

 

Euroopan komissio on hyväksynyt ja rekisteröinyt eurooppalaisen kansalaisaloitteen EU:n laajuisen aborttioikeuden puolesta. Komissio rekisteröi aloitteen kokouksessaan keskiviikkona 10. huhtikuuta ja aloitteeseen päästään keräämään allekirjoituksia 24.4.
 

Aloitteen taustalla on kansainvälinen My Voice My Choice -kampanja, joka kulkee Suomessa nimellä Ääni aborttioikeudelle.
 

“Olemme tyytyväisiä, että aloite meni komissiossa läpi ilman korjausehdotuksia ja saatiin vihdoin rekisteröityä. Toteutuessaan tämä mekanismi mahdollistaa vihdoin 20 miljoonalle ihmiselle EU:ssa turvallisen ja laillisen abortin”, kommentoi Naisasialiitto Unionin pääsihteeri Eekku Aromaa.
 

“Aborttioikeuden uupuminen aiheuttaa vakavia vaaratilanteita ja tarpeettomia komplikaatioita raskaana oleville. Joka vuosi naisia myös kuolee näiden rajoitusten takia”, Aromaa jatkaa.
 

Kunnianhimoinen tavoite: miljoona allekirjoitusta vain 1,5 kuukaudessa. Taustalla laaja koalitio

 
Minimissään aloite tarvitsee tueksi miljoona allekirjoitusta seitsemästä EU-maasta. Kampanja on asettanut kunnianhimoisen tavoitteen ja pyrkii saamaan tarvittavan kannatuksen taakseen eurovaaleihin mennessä.
 

Suomessa vaalien äänestyspäivä on 9.6., eli aikaa allekirjoitusten keräämiseen on vain hieman yli kuusi viikkoa.
 

“Tavoite on hyvin kunnianhimoinen, mutta mahdollinen”, kommentoi Aromaa. “Olemme rakentaneet aloitteen tueksi laajan rintaman kansalaisyhteiskuntaa Suomessa ja Euroopassa”.
 

Kampanja on saanut tuekseen laajan joukon järjestökentältä ja yksityisiltä ihmisiltä jo ennen aloitteen avaamista. Mukana ovat Suomesta muun muassa Lääkäriliitto, Väestöliitto, Suomen Seksologiliitto, Lääkärin sosiaalinen vastuu, Plan International Finland, Solidaarisuus, Ihmisoikeusliitto, useiden puolueiden nais- ja nuorisojärjestöt ja monta muuta organisaatiota.
 

Euroopan laajuisesti mukana on liikkeitä, jotka ovat saaneet aiemmin mm. muutettua Irlannin aborttilainsäädännön ja ajettua aborttioikeuden Ranskan perustuslakiin.
 

Puolan naisliikkeen johtaja vierailee Suomessa kampanjan avajaisissa

 
Yksi Euroopan tiukimmista aborttilainsäädännöistä on Puolassa, jossa lakia on tiukennettu vaiheittain vuosien ajan. Tällä hetkellä aborttia on käytännössä mahdoton saada, vaikka raskaus vaarantaisi raskaana olevan hengen.
 

“Nykyinen aborttikielto maksaa Puolassa joka vuosi ihmishenkiä. Puolan parlamentti äänestää aborttioikeuteen liittyvästä lakipaketista tänään 12.4. iltapäivällä, mutta näyttää siltä, että lakia ei uudisteta vieläkään poliitikkojen lupauksista huolimatta”, kertoo Aromaa.
 

“Aloitteemme antaa toivoa Puolan tilanteeseen: jos kansalliset mekanismit eivät toimi, eurooppalainen solidaarisuus on heidän tukenaan”.
 

Naisasialiitto Unioni on kutsunut kampanjan avajaisiin Helsinkiin Polish Women’s Strike -liikkeen johtajan Marta Lempartin.
 

Lempart on taustaltaan juristi ja on kotimaassaan ja kansainvälisesti hyvin tunnettu aktivisti. Lempart on kampanjoinut vuosia kotimaansa konservatiivisia poliitikkoja vastaan, puolustaen aborttioikeuden lisäksi mm. seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ja kirkon ja valtion erottamista.
 

Lempartia voi haastatella tilaisuudessa.
 

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
Eekku Aromaa
Pääsihteeri
Naisasialiitto Unioni
eekku.aromaa@naisunioni.fi
040 773 9632
 

Kampanjan suomalaiset verkkosivut
Kampanjan kansainväliset verkkosivut