Naisasialiitto Unioni: Uusi itsemääräämisoikeutta kunnioittava aborttilaki on suuri voitto tasa-arvolle

TIEDOTE

 

Tänään Suomessa otetaan merkittävä konkreettinen askel kohti itsemääräämisoikeuden toteutumista, kun yli 50 vuotta vanha laki raskauden keskeyttämisestä päivittyy. Nyt abortin saamiseksi riittää 12. raskausviikolle asti raskaana olevan oma tahto. Aiemmin raskaudenkeskeytykseen on tarvittu kahden lääkärin lausunto.

 

– On ratkaisevan tärkeää, että aborttioikeuden lähtökohdaksi on nyt laissa kirjattu nimenomaan oman kehon itsemääräämisoikeus. Ei voi olla niin, että abortista päättäisi kukaan muu kuin raskaana oleva itse, Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja Fatim Diarra painottaa.

 

Seksuaali- ja lisääntymisoikeudet ovat politisoituneet viime vuosina entisestään, kun Puola käytännössä kielsi abortit vuonna 2021 ja Yhdysvaltojen korkein oikeus kumosi yleisen aborttioikeuden kesäkuussa 2022.

 

– On todella merkittävää, että samalla kun aborttioikeutta rajoitetaan niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin, Suomessa aborttilaki muuttuu vapaammaksi kansalaisten tahdosta. Lakimuutoksen takana oleva OmaTahto2020 -kansalaisaloite keräsi tarvittavat allekirjoitukset nopeasti ja nautti laajaa yhteiskunnallista kannatusta alusta lähtien, Unionin varapuheenjohtaja Piia Lempiäinen iloitsee.

 

Suomessakin voidaan nähdä yrityksiä rajoittaa oikeutta raskaudenkeskeytyksiin, jos se tehdään kokokieltoa pienemmin askelein.

 

– Mekään emme ole immuuneja kansainvälisen antigender-liikkeen ideologialle. Tästä nähtiin kaikuja kesällä, kun hallitusneuvotteluissa ehdotettiin, että hoitohenkilökunnalle annettaisiin oikeus kieltäytyä abortin teosta vakaumukseen tai eettisiin perusteisiin vedoten. Tämä olisi järkyttävä takaisku tasa-arvolle joten vaikka nyt on syytä iloita edistyksestä, meidän täytyy samalla pysyä erittäin valppaina taantumuksellisten ideoiden pysäyttämiseksi, Diarra summaa.