Saako tyttö olla pojan kaveri? – Naisasialiitto Unionin kasvatusopas tuo tasa-arvoa lapsuuteen!

Sininen ei ole poikien väri.
Tytöt eivät ole luonnostaan kiltimpiä kuin pojat.
Pojat ja tytöt voivat olla kavereita.
Lapsikin voi olla transsukupuolinen.

Lapsen kasvattaminen tasa-arvoisesti on taito, jota ei opi, jos ei opettele. Markkinoilta on toistaiseksi puuttunut suomenkielinen, selkeä opas tasa-arvoiseen kasvatukseen. Tätä puutetta paikkaa 8.12. ilmestyvä, Naisasialiitto Unionin julkaisema kirja Tasa-arvoinen kasvatus – opas vanhemmille ja muille lasten läheisille. Opas kertoo helppotajuisesti, miten jokainen aikuinen voi varmistaa, että oma lapsi, lapsenlapsi tai muu läheinen pikkuihminen saa kasvaa mahdollisimman vapaana normeista ja ennakkoluuloista.

Kirja kumoaa sukupuolitietoiseen kasvatukseen liittyviä yleisimpiä harhaluuloja ja perustelee selkeästi, miksi jokaisen vanhemman pitäisi tuntea sukupuolitietoisuuden perusteet. Oppaassa perehdytään eri teemoihin tutkimuksen kautta ja ääneen pääsevät myös vanhemmat itse. Oppaan pääpaino on alle kouluikäisissä ja pikkukoululaisissa, mutta osa oppaan vinkeistä ulottuu teini-ikään asti. 

Oppaan taustalla on Naisasialiitto Unioni ry:ssä toimiva Tasa-arvoinen varhaiskasvatus -toiminta. Eri hankkeissa on 11 viime vuoden ajan muun muassa jalkauduttu havainnoimaan suomalaisia päiväkoteja tasa-arvon näkökulmasta, tehty vaikuttamistyötä sekä koulutettu varhaiskasvatuksen ammattilaisia ja opiskelijoita.  

Oppaan ovat kirjoittaneet Nea Alasaari, Eekku Aromaa ja Nasti Stenius.

Nea Alasaari on Unionin Tasa-arvoinen varhaiskasvatus -hankkeen projektipäällikkö. Nea (FM) siis kouluttaa työkseen varhaiskasvatuksen ammattilaisia ottamaan tasa-arvon paremmin työssään huomioon. “Tasa-arvoinen varhaiskasvatus -hankkeen koulutuksissa näen jatkuvasti esimerkkejä siitä, miten varhaiskasvatuksen ammattilaisetkin yllättyvät, millaisia epätasa-arvoisia käytäntöjä meillä voi vielä arjessa olla”, Nea kertoo.

Eekku Aromaa on Unionin pääsihteeri (YTM, AmO) ja kahden lapsen uusperheen vanhempi. Eekku halusi kirjoittaa oppaan, joka tukee vanhempia tekemään lasta kuuntelevia valintoja. “Opas voi olla erinomainen tapa tukea lapsen vanhempia, isovanhempia, kummeja, tätejä, setiä ja muita läheisiä löytämään itsensä ja lapsen näköisen tavan kasvaa yhdessä”, Eekku sanoo.

Nasti Stenius on opettaja (Magister i pedagogik) ja kaksikielisen kolmilapsisen perheen vanhempi. Nasti kertoo pitävänsä sukupuolitietoista kasvatusta arvossa siksi, että se mahdollistaa lapsen yksilöllisen kohtaamisen. Kun lasta kohdellaan omana itsenään, eikä vain sukupuolensa edustajana, on hänellä paremmat mahdollisuudet kasvaa onnelliseksi aikuiseksi.

Useimmat meistä haluavat kohdata kaikki lapset samalla tavalla sukupuolesta riippumatta, mutta hyvä tahto ei vielä riitä. Oppaan avulla aikuinen oppii tarkastelemaan omia ennakkoluulojaan, keskustelemaan sukupuoleen liittyvistä käsityksistä ja odotuksista lapsentasoisesti sekä luomaan lapselle turvallisen ilmapiirin kasvaa ja tutustua itseensä. Opas antaa lukijalle valmiudet pohtia vuorovaikutusta, leikkiä, sukupuolen moninaisuutta ja lapsille asetettuja vaatimuksia sukupuolitietoisesta näkökulmasta.

Lisätiedot:

Eekku Aromaa 
Pääsihteeri, Naisasialiitto Unioni
040 773 9632
paasihteeri@naisunioni.fi

Hanna Hantula
Viestintäasiantuntija, Naisasialiitto Unioni
044 901 5933
viestinta@naisunioni.fi