TIEDOTE: ”Emme ole enää Pohjolan Puola” – Suomen aborttilaki päivitettiin 2020-luvulle!

Eduskunta on tänään päättänyt merkittävistä muutoksista aborttilakiin. Jatkossa raskaana olevan oma tahto riittää perusteeksi ennen 12. raskausviikkoa tehtävää aborttia. Lisäksi kahden lääkärin puoltavan lausunnon vaatimuksesta luovutaan.

Uudistuksen taustalla on OmaTahto2020-kansalaisaloite, jota Naisasialiitto Unioni hallinnoi. 

“Emme enää ole pohjolan Puola – vihdoin valtio alkaa kunnioittaa kehollista itsemääräämisoikeutta! Olemme Unionissa kiitollisia siitä, miten moni asiantuntija ja ihmisoikeusjärjestö lähti mukaan tekemään työtä naisten oikeuksien puolesta ja siitä, miten moni suomalainen allekirjoitti aloitteen”, kommentoi Unionin puheenjohtaja Fatim Diarra.

Mukana kampanjassa oli laaja joukko suomalaisia kansalaisjärjestöjä – muun muassa Amnesty International – Suomen osasto ry, Ihmisoikeusliitto, Naisjärjestöjen Keskusliitto, Sexpo, Suomen Gynekologiyhdistys, Suomen Kätilöliitto, Väestöliitto sekä useat poliittiset nais- ja nuorisojärjestöt. 

Edellinen laki raskaudenkeskeytyksestä oli peräisin 1970-luvulta. Vanha laki on yksi Euroopan tiukimmista ja Pohjoismaiden tiukin. Lakimuutos parantaa merkittävästi raskaana olevan kehollista itsemääräämisoikeutta ja suojelee raskaudenkeskeytystä haluavaa nöyryyttävältä prosessilta, jossa aborttia tulee perustella niin sanotuilla sosiaalisilla syillä. Lisäksi se säästää terveydenhuollon resursseja, kun toimenpide voidaan tehdä vähemmillä vastaanottokäynneillä.

“Kuten niin usein aiemminkin, tasa-arvoon ja ihmisoikeuksiin liittyvät kysymykset etenevät Suomessa lähinnä kansalaisaloitteiden kautta. Niin tapahtui myös nyt. 53 000 suomalaista tuli yhteen ja vaati, että kehollista itsemääräämisoikeutta on kunnioitettava. Yhdessä me muutimme lain. Yhdessä kansalaisyhteiskunta osoitti voimansa ja Suomi otti askeleen naisten oikeuden puolesta”, Diarra sanoo.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Eekku Aromaa
040 773 9632
paasihteeri@naisunioni.fi