Naisasialiitto Unioni haluaa, että taloudesta puhuvat muutkin kuin valkoiset miehet – Tästä alkaa Fatim Diarran viimeinen kausi puheenjohtajana!

Naisasialiitto Unioni on feministinen kansalaisjärjestö, jonka tavoitteena on tasa-arvoinen yhteiskunta, joka on vapaa sukupuolirooleista ja -normeista. Unionin feminismi on intersektionaalista ja antirasistista. Tänä vuonna Unioni juhli 130-vuotissyntymäpäiväänsä.
Naisasialiitto Unionin syyskokous on hyväksynyt järjestön tuoreen poliittisen ohjelman. Helsingissä torstaina 1.12. pidetty kokous päätti muun muassa vaatia Suomeen feministisempää talouspolitiikkaa ja hoivavastuun tasaisempaa jakoa.
“Naisasialiitto Unioni on aina ollut rohkea, uusia feministisiä avauksia tekevä järjestö. Uusi poliittinen ohjelma on kirjoitettu heijastelemaan tätä”, sanoo poliittisen ohjelman uudistusta koko vuoden työstäneen työryhmän vetäjä Sini Terävä.
Uutta poliittisessa ohjelmassa on muun muassa kattava katsaus feministiseen talouteen. Ohjelmassa vaaditaan, että taloudesta päästettäisiin julkisuudessa puhumaan muitakin kuin valkoisia miehiä ja että talouskasvua ei tavoitella luonnon ja ihmisten hyvinvoinnin kustannuksella.
Unioni haluaa muun muassa, että valtionhallinnossa otettaisiin käyttöön sukupuolitietoinen budjetointi ja että talouden mittaristoa laajennettaisiin. Nyt taloudesta puhutaan pitkälti bruttokansantuotteen kautta, vaikka BKT ei anna arvoa yhteisöjen ja kotitalouksien tekemälle palkattomalle työlle ja hoivalle, eli vaikkapa vapaaehtoistyölle ja lasten kasvattamiselle.
Naiset tekevät valtaosan palkattomasta hoiva- ja kotityöstä. Hoivan arvo taloudelle on tunnustettava ja lisäksi hoivavastuita tulee jakaa tasaisemmin sekä pikkulapsiperheissä että omaishoidossa.
Kodeissa tapahtuvan hoivan lisäksi naiset tekevät valtaosan myös palkallisesta hoivatyöstä – surkeaa korvausta vastaan.
“Sote- ja hoiva-alan palkat on nostettavan työn vaativuutta ja koulutustasoa vastaavalle tasolla mitä pikimmin. Julkisella sektorilla on työvoimapula, johon on puututtava. Hoitajat ja varhaiskasvattajat eivät elä pelkällä kiitoksella – arvokkaasta työstä on saatava kunnolla palkkaa”, sanoo Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja Fatim Diarra.
Lisäksi Unioni ajaa seuraavia asioita:
- Palkkauksesta on tehtävä läpinäkyvämpää
- Naisten eläkeköyhyyteen on puututtava
- Naisten vastentahtoiseen osa-aikatyöhön on puututtava
- Anonyymi rekrytointi laajaan käyttöön
- Antirasismia suomalaiseen työkulttuuriin
- Seksuaalinen häirintä työpaikoilla on saatava loppumaan
Naisasialiitto Unioni juhli lokakuussa 130-vuotissyntymäpäiväänsä. Yksi kattavimmista luvuista liittyy naisiin kohdistuvaan väkivaltaan – teemaan, joka on ollut valitettavan ajankohtainen koko Unionin olemassaolon ajan.
Seksuaalirikoksia vastaan ja uhrien puolesta järjestö vaatii ripeitä toimia. Unioni vaatii, että seksuaalirikosten käsittelyaikoja on nopeutettava ja oikeusturvan takaamisen vuoksi maallikkotuomareista on luovuttava. Lisäksi feministijärjestö vaatii medialta vastuullisuutta seksuaalirikosten raportointiin. Nyt lehdistö usein häivyttää tekijän ja siirtää tältä vastuuta pois.
Lue koko poliittinen ohjelma täältä: https://naisunioni.fi/poliittinen-ohjelma/
Syyskokouksessa valittiin luottamushenkilöt järjestön hallitukseen. Unionin puheenjohtajaksi valittiin Fatim Diarra. Kyseessä on Diarran kolmas, ja samalla viimeinen kausi puheenjohtajana.
Hanna Hantula
Viestintäasiantuntija, Naisasialiitto Unioni
044 901 5933
viestinta@naisunioni.fi