Tiedote // Naisasialiitto Unioni: Naisiin kohdistuvan väkivallan torjunta heikkoa vaaliohjelmissa

Naisasialiitto Unionin tuore selvitys eduskuntapuolueiden vaaliohjelmista paljastaa useita puutteita keskeisissä tasa-arvokysymyksissä.
Kaikki puolueet eivät esimerkiksi ole valmiita tarvittaviin toimiin lopettaakseen naisiin kohdistuvan väkivallan Suomessa.
Suomi on Euroopan toisiksi vaarallisin maa naisille. Siitä huolimatta Kristillisdemokraatit ja Liike Nyt eivät mainitse naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vaaliohjelmassaan lainkaan.
Unionin selvitys osoittaa myös, että useilla puolueilla on vakavia puutteita ehdotetuissa toimenpiteissä.
Esimerkiksi sovittelun lopettaminen seksuaalisuutta loukkaavan väkivallan ja lähisuhdeväkivallan tapauksissa loistaa useimpien puolueiden ohjelmissa poissaolollaan. Yhdeksästä puolueesta vain SDP ja Vasemmistoliitto esittävät tätä vaaliohjelmissaan.
“Sovittelun puuttuminen vaaliohjelmista on erittäin huolestuttavaa. Naisjärjestöt ja väkivallan vastaisen työn ammattilaiset ovat jo vuosia vaatineet tätä käytäntöä poistettavaksi. Jokaisen puolueen olisi korkea aika ajaa tavoitetta seuraavaan hallitusohjelmaan”, katsoo Unionin varapuheenjohtaja Merit Hietanen.
Useat puolueet ovat myös unohtaneet turvakotipaikkojen tärkeyden.
Istanbulin sopimus edellyttää Suomea nostamaan turvakotipaikkojen määrää 550:een. Tässä aiheessa jakolinja kulkee hallitus-oppositio -akselilla: kaikki nykyiset hallituspuolueet mainitsivat ohjelmissaan turvakotipaikkojen lisäämisen. Oppositiopuolueiden vaaliohjelmiin teema ei yltänyt.
Puolueet jättämässä sterilisaatiota koskevan lain uudistuksen tekemättä
Suomen 50 vuotta vanhan sterilisaatiota koskevan lain uusiminen ei nouse yhdenkään puolueen agendalle vaaliohjelmissa.
“Nyt olisi korkea aika toimia, sillä laki on jo 50 vuotta vanha”, sanoo Unionin pääsihteeri Eekku Aromaa. “Laissa on useita ongelmakohtia, esimerkiksi se, että avioliitossa olevan henkilön puolisoa on kuultava ennen sterilisoimista. Laki ei nykymuodossaan kunnioita kehollista itsemääräämisoikeutta. Lisäksi nykyistä 30 vuoden ikärajaa tulisi laskea”.
Unionissa pelätäänkin, että tärkeiden lakiuudistusten edistäminen jää vaalien jälkeen kansalaisyhteiskunnan harteille poliittisen tahdon puuttuessa.
“Kuten aborttilain kanssa nähtiin, kansalaisyhteiskunta on ratkaiseva muutoksen tekijä Suomessa. Aborttilain uudistus ei mahtunut Marinin hallituksen hallitusohjelmaan, jolloin uudistus jäi aktivistien, järjestöjen ja OmaTahto -kansalaisaloitteen vastuulle. Täytyykö sama tehdä steriloimislain kanssa, jotta kehollisen itsemääräämisoikeuden rajoitteet eivät olisi Suomelle häpeäpilkku?” kysyy Aromaa.
Naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisten toimien ja steriloimislain uusimisen lisäksi, Unionin selvitys tutki muun muassa puolueiden suhtautumista naisvaltaisten alojen palkkaukseen, sekä hoiva-, kasvatus- ja sosiaalialojen työolosuhteiden parantamiseen.
Voit tutustua selvitykseen täältä.
Selvitykseen otettiin mukaan eduskuntapuolueet. Siinä ei ole mukana Perussuomalaisia tai VKK:ta, sillä heidän vaaliohjelmiansa ei ollut saatavilla selvityksen julkaisuun mennessä. Vaaliohjelmat poikkesivat toisistaan huomattavasti pituudessa ja muodossa.
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Naisasialiitto Unionin varapuheenjohtaja Merit Hietanen
merit.hietanen@naisunioni.fi
Naisasialiitto Unionin pääsihteeri Eekku Aromaa
040 7739632