Toimintaryhmän perustaminen

Haluatko perustaa Unioniin uuden toimintaryhmän? Mahtavaa! Toimintaryhmät ovat helppo ja nopea tapa olla aktiivinen Unionin jäsen, ja tehdä todeksi omaa näkemystä feminismistä. Mahdollisuus maksuttomiin tiloihin ja rahallisiin toiminta-avustuksiin ovat oivallista vastinetta järjestön jäsenmaksulle!

Näin perustat oman toimintaryhmän:

1. Mieti ryhmälle selkeä päämäärä

Haluatko perustaa feministisen lukupiirin? Puuttuuko kotipaikkakunnaltasi feministinen keskusteluryhmä? Pitäisikö intersektionaalista feminismiä edistää elävän mallin piirustuskurssin avulla? Haluatko, että ryhmä toimii nykyhetkestä ikuisuuteen, vai onko haaveissasi pikemminkin viiden kerran mittainen luentosarja feministisestä aiheesta? Keston ja aiheiden puolesta vain taivas on rajana, kunhan ryhmä on feministinen ja Unionin periaatteiden mukainen! 

Toimintaryhmän saa perustaa kuka tahansa Unionin jäsen. Ryhmien toimintaan puolestaan saa osallistua, vaikka ei järjestöön kuuluisikaan. Haluamme ryhmien olevan inklusiivisia ja demokraattisia, mutta niiden kohderyhmän saa rajata, jos tähän on hyvät perusteet: jäseniksi voidaan ottaa esimerkiksi pelkästään naisia tai ainoastaan vanhempia, tai vaikkapa vain tietyn ikäisiä ihmisiä. Myös rajaus esimerkiksi tiettyyn elämäntilanteeseen tai kokemukseen on sallittu.

2. Ota yhteyttä pääsihteeriin

Kerro pääsihteerille seuraavat tiedot ryhmästä, jonka haluat perustaa:

  • Ryhmän nimi
  • Lyhyt kuvaus ryhmän toiminnasta Unionin nettisivuille ja Tulva-lehteen
  • Ryhmän yhteystiedot

Pääsihteeri auttaa käytännön asioissa alkuun. Jos järjestön toiminta ei entuudestaan ole ryhmäläisille tuttua, Unionin työntekijät tai luottamushenkilöt tulevat mielellään ensimmäiseen tapaamiseen kertomaan lisää Unionin toiminnasta. Jos ryhmä aloittaa paikkakunnalla, missä ei entuudestaan ole Unionin toimintaa, kannustamme järjestämään myös yleisötapahtuman, jossa kerrotaan feminismistä ja järjestöstä. Pääsihteerimme Eekku Aromaan tavoittaa sähköpostitse paasihteeri@naisunioni.fi tai puhelimitse 040 773 9632.

3. Varaa ryhmälle tapaamispaikka

Ryhmät voivat tavata kasvokkain tai virtuaalisesti. Kannustamme järjestämään videotapaamisia tai perustamaan suljettuja keskusteluryhmiä esimerkiksi eri somealustoille, jos se ryhmän toimintaan sopii.

Helsingissä toimivilla ryhmillä on upea mahdollisuus päästä käyttämään Unionin Maikki Friberg-kotia tapaamispaikkana! Osoitteessa Bulevardi 11 A 1 sijaitsevasta tilasta löytyy videotykki ja keittiö astioineen. Tila on toimintaryhmille maksuton ja aika varataan järjestön toimistolta. Tiloihin kuljetaan kapeita portaita pitkin ja wc-tilat ovat ahtaat. Kaikille ne eivät siis sovellu ja siksi kannustamme harkitsemaan tilojen soveltuvuutta juuri oman ryhmän joukolle.

4. Pohdi, onko ryhmällä tarvetta toiminta-avustukselle

Unionin hallitus voi myöntää toimintaryhmille pientä rahallista tukea. Tätä pitää hakea erikseen. Avustusta voi hakea joko toimintakaudeksi tai vaikka jonkin tapahtuman järjestämistä varten. Hakemuksessa pitää mainita seuraavat asiat:

  • Mihin tarkoitukseen avustusta haetaan?
  • Jos kyseessä on tapahtuma, milloin ja missä se järjestetään? Ketä varten?
  • Mihin rahaa käytetään?
  • Yhteyshenkilön tiedot: puhelinnumero, sähköposti ja tilinumero

Muista säästää kuitit! Toimintaraha maksetaan jälkikäteen kuitteja vastaan. Helsingissä toimivien ryhmien tärkein tukimuoto on mahdollisuus käyttää Unionin tiloja. Rahallinen tuki kohdennetaan ensisijassa niille ryhmille, joille tilat eivät sovellu joko sijaintinsa tai esteellisyytensä vuoksi.

5. Kerro ryhmän toiminnasta!

Ryhmien tapahtumia ja toimintaa kannattaa mainostaa Unionin somekanavissa, jotta useampi kiinnostunut löytäisi mukaan toimintaan. Tässä auttaa Unionin viestintäsuunnittelija Riikka Pennanen, jonka tavoitat sähköpostitse viestinta@naisunioni.fi tai puhelimitse 044 901 5933. 

Vuoden lopussa ryhmiltä tarvitaan Unionin toimintakertomusta varten lyhyt kuvaus siitä mitä on tehty. Tekstistä on hyvä käydä ilmi seuraavat asiat:

  • Kuinka monta kertaa ryhmä on tavannut vuoden aikana?
  • Missä tapaamiset on pidetty?
  • Mitä tapahtumia on järjestetty ja mitä kautta niistä on tiedotettu?
  • Arvio osallistujamäärästä vuoden aikana