Tutkija- ja taiteilijaresidenssi

Haku Naisasialiitto Unionin ja Ida Salinin kesäkotirahaston tutkija- ja taitelijaresidenssiin Villa Salinin huvilaan Lauttasaaressa on avoinna 1.4-2.5.2022. Haku päättyy 2.5. klo 12. Haun päättymisen jälkeen tulleita hakemuksia ei käsitellä.

Residenssiä voivat hakea naistutkijat, sukupuolentutkijat, queertutkijat, feministiset taiteilijat ja vastaavat kulttuurielämän toimijat, tai näiden muodostamat ryhmät.

Nelipäiväisen oleskelun voi yhdistää esimerkiksi arkistovierailuun, tieteelliseen tai taiteelliseen konferenssiin tai seminaariin osallistumiseen tai sitä voi käyttää tutkimusryhmän kokoukseen, kirjan tai muun tuotoksen viimeistelyyn, hankkeen suunnitteluun tai hakemuksen kirjoittamiseen.

Residenssiin valittu henkilö tai ryhmä sitoutuu toteuttamaan ennalta sovittuna ajankohtana tapahtuman/luennon/työpajan Unionin Maikki Friberg -kodissa Helsingissä ilman erillistä korvausta.

Valinnoista ilmoitetaan 31.5.2022 klo 20 mennessä.

Residenssiajalta ei makseta palkkaa, eikä siihen sisälly toimistopalveluja, siivousta eikä ruokailua – jokainen vieras huolehtii itse näistä työskentelyedellytyksistä. Unioni tarjoaa vain työtilan ja majoituksen.

Kuka voi hakea residenssiin?

Residenssi myönnetään henkilölle tai ryhmälle jonka projekti on yhteensopiva feminismin kanssa tai joka liittyy naisliikkeen tai Unionin historiaan.

Yksittäisiä hakijoita suositellaan myös oma-aloitteisesti muodostamaan pienryhmiä (max. 5 henkilöä), joiden jäsenet voivat majoittua ja työskennellä Villa Salinissa yhtä aikaa, vaikka projektit eivät liittyisikään toisiinsa.

Milloin ja mihin tarkoitukseen residenssiä voi hakea?

Residenssin kesto on 1-4 päivää ajoittuen lokakuulta 2022 huhtikuulle 2023, maanantaista torstaihin. Huvila soveltuu 1-5 hengen työskentelyyn ja majoitukseen. Huvilan ympäristö meren rannassa on kaunis ja rauhallinen, ja liikenneyhteydet keskustaan ovat hyvät.

Residenssikauden voi käyttää esimerkiksi näin:

  • toisella paikkakunnalla asuvat voivat majoittua sinne osallistuessaan tieteellisiin tai taiteellisiin tapahtumiin pääkaupunkiseudulla
  • intensiivinen tieteellinen tai taiteellinen työskentely
  • yllä mainittujen suunnitteleminen (apuraha-anomusten ja tutkimussuunnitelmien laatiminen, konferenssi- ja seminaariohjelmien suunnittelu yms)

Huvila ei sovellu taiteelliseen työhön joka voi vahingoitaa irtaimistoa, seiniä tai lattioita.

Mitä Unioni saa vastikkeeksi?

Jokainen residenssiläinen sitoutuu saman lukukauden aikana järjestämään vastinetapahtuman (esitys, luento, näytös, työpaja tms.) ensisijaisesti Unionin tiloissa (Maikki Friberg-koti, Bulevardi 11) tai tarpeen mukaan Villa Salinissa. Tapahtumat ovat osa Unionin ryhmätoimintaa. Vastinetilaisuuden tiedot ilmoitetaan Unionin toimistolle lukukauden alussa ohjeiden mukaan.

Toivomuksena on, että järjestäjä viestii tapahtumasta sosiaalisessa mediassa itse.

Maikki Friberg-koti ei valitettavasti ole esteetön. Unionilla ei myöskään ole näitä tapahtumia varten budjettia. Tarjoamme vain tilan varusteineen ja tukea tiedottamiseen.

Hakemus 2022

Hakuaika alkaa 1.4. ja hakemus lähetetään 2.5. klo 12 mennessä sähköpostitse osoitteella residenssi@naisunioni.fi.

Hakemuksen tulee sisältää:

  • lyhyt kuvaus työstä jota residenssin aikana on tarkoitus tehdä
  • toivomus residenssin ajankohdasta
  • ehdotus vastikkeeksi tarjottavasta tapahtumasta, siihen osallistuvista henkilöistä, naseva otsikko ja ehdotus ajankohdaksi
  • hakijan CV ja yhteystiedot, tai jos kyseessä on ryhmä, kaikkien jäsenten yhteystiedot ja ryhmän vastuuhenkilön CV ja yhteystiedot
  • Jos kyseessä on kollektiivinen hanke, yksi hakemus riittää. Jos taas kyse on usean erillisen hankkeen samanaikaisesta residenssistä (ks. yllä usean eri hankkeen samanaikainen residenssi) jokainen laatii oman hakemuksen, CV:n ja ohjelmaehdotuksen.

Residenssivalinnat tekee Ida Salinin kesäkodin hoitokunta. Valinnassa huomioidaan Unionille tarjottavan tapahtuman sisältö, hakijan aiemmat meriitit ja projektin yhteensopivuus feministisen liikkeen kanssa. Valinta suoritetaan toukokuun 2022 aikana. Jokaisen valitun kanssa sovitaan residenssin ja vastineen ajankohta. Residenssien lukumäärää ei ole ennalta päätetty.

Muuta

Huvilassa ei residenssin aikana saa järjestää juhlia tai tapahtumia. Jokainen vieras tuo omat lakanat ja pyyhkeet. Jokainen vieras/ryhmä siivoaa tilat residenssin lopuksi.

Lisätiedot

Unionin toimisto: 050-550 3073 (Virva Hepolampi), tilavaraus@naisunioni.fi. Toimisto on heinäkuun suljettu.