Tulossa: Keväällä julkistettava Eurooppalainen kansalaisaloite pyrkii varmistamaan aborttioikeuden toteutumisen kaikkialla EU:ssa

 

TIEDOTE

 

5.3.2024 Julkaisuvapaa

 

Tulossa: Keväällä julkistettava Eurooppalainen kansalaisaloite pyrkii varmistamaan aborttioikeuden toteutumisen kaikkialla EU:ssa

 

Tänä keväänä kahdeksassa EU-maassa julkaistaan Eurooppalainen kansalaisaloite, jonka tavoitteena on varmistaa aborttioikeuden toteutuminen kaikkialla EU:ssa.

 

Aloitteen tavoitteena on perustaa EU:n laajuinen mekanismi, jonka avulla raskaana oleva voisi saada abortin turvallisesti terveydenhuollon piirissä, tarvittaessa toisessa EU-maassa.

 

Aloitteen takana on kansainvälinen My Voice My Choice -kampanja, joka toteutetaan Suomessa nimellä Ääni aborttioikeudelle.

 

Suomen kampanjasta vastaa Naisasialiitto Unioni.

 

“EU:ssa on useita maita, jotka edelleen rajoittavat tai ovat kieltäneet abortin. Aborttien rajoittaminen vaarantaa raskaaksi tulevien terveyden ja jopa hengen. Tämä ei voi jatkua.

 

Abortti on osa toimivaa perusterveydenhuoltoa ja turvallinen toimenpide, jos se tehdään suositusten mukaisesti ja ammattimaisen terveydenhuollon piirissä”, kertoo Unionin pääsihteeri Eekku Aromaa.

 

“Suurin osa eurooppalaisista maista sallii abortin. Ranska päätti aborttioikeuden kirjaamisesta perustuslakiin maanantaina ja muun muassa kieltopolitiikkansa murheellisista seurauksista tunnetuksi tullut Irlanti sallii nykyisin abortin. Myös Tanska on laajentamassa aborttioikeutta. Suomessa laki abortista uudistettiin aborttia tarvitsevien itsemääräämisoikeutta kunnioittavaksi viime vuonna.

 

On vaarana, että eurovaalien jälkeen yleinen kanta seksuaali- ja lisääntymisoikeuksiin saattaa kääntyä nuivemmaksi. Siksi meidän on toimittava nyt, jotta voimme poistaa esteitä turvallisen abortin tieltä EU:ssa. Kutsumme kaikki suomalaiset mukaan tekemään aborttioikeudesta totta koko EU:ssa.”

 

Aloitteen teksti odottaa tällä hetkellä Euroopan komission tarkastusta ja hyväksyntää. Allekirjoitusten kerääminen alkaa hyväksynnän jälkeen maalis-huhtikuussa, ja jatkuu eurovaaleihin asti.

 

Yhteensä allekirjoituksia tarvitaan EU:n alueelta miljoona. Suomen osuus on vähintään 35 000 allekirjoitusta.

 

Lisätietoja:

Eekku Aromaa
Pääsihteeri
Naisasialiitto Unioni
eekku.aromaa@naisunioni.fi
040 773 9632

 

Kampanjan kansainväliset verkkosivut

 

Tilaa uutiskirje ja kuule lisää kampanjasta:

 

 

* indicates required

Intuit Mailchimp